Allergiyanın inkişafının qarşısını almaq üçün düzgün qidalanma vacibdir

Tarix: 13:58 29.01.2025
Allergik reaksiyalar adətən orqanizmin allergen maddələrə qarşı yüksək həssaslığı nəticəsində baş verir.
Qidalanma və Dietologiya kafedrasının müdiri Prof. Dr. Fatma Çelik, uşaqlıqda allergiyanın yaranmasının qarşısını almaq üçün düzgün qidalanma vərdişlərinin erkən yaşlarda qazandırılması lazım olduğunu bildirdi.
Biruni Universiteti Qidalanma və Pəhriz Bölüm Başçısı Prof. Dr. Fatma Çelik isə çiy meyvə və tərəvəzlərin allergik reaksiyalara səbəb ola biləcəyinə diqqət çəkib. Çiy qidalarla ilk qarşılaşdıqda allergiya baxımından daha riskli olduğunu ifadə edən Çelik, bunları söylədi:
"Bəzi meyvələrin yeməli qabıqları belə allergiyaya səbəb ola bilər. Məsələn, çiy qoz-fındıq və ya pomidor və alma qabığı. Bu səbəbdən allergiyası olan insanlar bişmiş meyvə və tərəvəzlərə üstünlük verməlidir. Xüsusilə qovrulmuş fındıq, fıstıq və küncütdə mümkün allergen zülallar dəyişib və daha az allergen olacaq. Südün yüksək temperaturda qızdırılması süd zülallarının allergen təsirini azalda bilər. Bundan başqa, fermentləşdirilmiş süd məhsulları (məsələn, qatıq, kefir, pendir) süddən daha az allergendir”.
Fatma Çelik, allergik reaksiyaların əlamətləri ilə əlaqədar olaraq, "Adətən qarın ağrısı, ishal, dəri döküntüsü, nəfəs darlığı kimi yüngül simptomlarla özünü göstərsələr də, anafilaksi kimi ciddi sağlamlıq problemlərinə də səbəb ola bilərlər",- dedi.
Uşağın simptomları aşkar edildikdən sonra, xüsusən də ailə öyküsü varsa həkimlərin dəri və qan analizlərinin etdiyini açıqlayan Çelik, müalicə prosesinin qidalanma baxımından tibbi müalicələrlə yanaşı aradan qaldırma və təxribat pəhrizləri ilə də aparıldığını qeyd etdi.
Qida allergiyasına səbəb ola biləcək təxminən 170 qida olduğunu xatırladan Çelik belə davam etdi:
"Lakin allergik halların 90 faizi süd zülallarına, yumurta zülallarına, soya, qabıqlı balıqlara, ağac qozlarına, fıstıqlara, qozlara, küncütlərə, bəzi meyvə və tərəvəzlərə və onların tozcuqlarına və buğda zülallarına qarşı polen-qida allergiyasından qaynaqlanır. Məlumdur ki, ət növləri və ədviyyatlar, o cümlədən ət məhsulları üçün allergiya inkişaf edə bilər və hətta sıx idman bəzi insanlarda qida ilə əlaqəli allergik problemləri çoxalda bilər".
Mənbə: Ahaber
Mehriban Nəsibova