Qışda həddindən artıq isti içkilər xərçəng riski yaradır

Bölmə: Maraqlı › ,
Tarix: 20:21 11.01.2024

Qışda istehlak edilən həddindən artıq isti içkilərin sonrakı illərdə xərçəng riski yaratdığını söyləyən Qastroenterologiya Mütəxəssisi Prof. Dr. Vedat Göral, "Hər gün 65 dərəcədən yuxarı isti içkilər böyük miqdarda istehlak edildikdə, yemək borusunda yanma, aşınma və qıcıqlanma ilə meydana gələn özofagit xəstəliyinə səbəb olur. Bundan sonrakı illərdə yemək borusu və qırtlaqda xərçəng riski də yaradır. İstifadə olunan çayın və ya digər içkilərin temperaturu 65 dərəcədən aşağı olmalıdır" dedi.

 

Qastroenterologiya Mütəxəssisi Prof. Dr. Vedat Göral, Türkiyənin şərqində yerləşən Çin, Qazaxıstan, Tacikistan və Özbəkistanda çoxlu çay və isti içkilər istehlak edildiyi üçün qida borusu xərçənginin digər bölgələrə nisbətən daha çox yayıldığını ifadə edərək, qışda istehlak edilən isti içkilərin mütləq 65 dərəcədən aşağı olmasını söylədi.

 

“XƏRÇƏNG XÜSUSİYYƏTLƏRİ RİSKİNƏ, BOĞAZIN ZƏDƏLƏNMƏSİNƏ VƏ DİŞ ÇÜRÜMƏSİNƏ SƏBƏB OLUR"

 

Sahlep, isti şokolad, qəhvə, myra, isti süd, boza, kapuçino, çobanyastığı, cökə, zəncəfil, ebegümeci və şüyüd çayı kimi bitki çaylarının ilıq içilməsi lazım olduğunu ifadə edən Prof. Dr. Vedat Göral: "İsti çay, xüsusilə 65 dərəcədən yuxarı temperaturda hər gün çox miqdarda istehlak edildikdə, ilkin olaraq yemək borusunda yanma, aşınma və qıcıqlanma ilə ortaya çıxan özofagit xəstəliyinə səbəb olur" deyib.

 

"Əgər isti içkilər içməyə davam etsəniz, bu, növbəti illərdə yemək borusu və qırtlaqda xərçəng riski yaradır, boğazın zədələnməsinə və diş çürüməsinə səbəb olur. Həddindən artıq istilik diş səthindəki qoruyucu quruluşu qalıcı olaraq məhv edir və rəngin dəyişməsinə səbəb olur. Çayın və ya digər içkilərin temperaturu 65 dərəcədən aşağı olmalıdır ki, bu da dözülən bir dəyərdir. Siqaret çəkənlər çox isti çay qəbul etdikdə xərçəng riski 2 dəfə, həm siqaret, isti çay və spirtli içki qəbul etdikdə isə risk 5 dəfə artır. Həmçinin güclü ağrıkəsiciləri isti içkilərlə birlikdə qəbul etmək olmaz".

 

"KARTON QUTUDAKI PLASTİK VƏ KİMYƏVİ MADDƏLƏR İÇKİYƏ KEÇİR"

 

İçkilərin kağız fincanlarda istehlak edilməməsi lazım olduğunu da ifadə edən Prof. Dr. Göral, "Karton stəkanlar davamlı istehlak edildikdə, karton stəkandakı plastik və kimyəvi maddələr içkinin içinə keçərək bədənimizdə narahatlıq yaradır. Uşaq və gənclərdə diqqət əskikliyi və davranış pozğunluqlarına səbəb olur, bəzi infeksiyalara və xəstəliklərə səbəb olur", deyə vurğulayıb.

 

Aynur Babayeva