Qışda istehlak edə biləcəyiniz tərəvəzlər və faydaları
Bölmə: Maraqlı › ,Tarix: 23:13 12.01.2024
Xaç ağacı tərəvəzləri ürək xəstəlikləri və bəzi xərçənglər də daxil olmaqla bir sıra sağlamlıq problemləri riskinin azalması ilə əlaqələndirilib. Bəs bu tərəvəzlər hansılardır və sağlamlıq üçün nə dərəcədə faydalıdırlar? Qışda bədən müqavimətinizi artıracaq bəzi tərəvəzlər və onların faydaları...
London Cardiovascular Society jurnalında edilən araşdırmaya görə, xaç ağacı tərəvəzləri ehtiva edən pəhrizlər; Ürək xəstəlikləri və xərçəng kimi xəstəliklərdən ölüm riskini azaltdığı aşkar edilmişdir. Bəs, bu çarmıxlı tərəvəzlər nədir və onlar nə ilə zəngindirlər? Sağlamlığınız üçün faydalı olan və qışda istehlak edə biləcəyiniz tərəvəzlər...
BROKKOLİ
Brokoli ən məşhur xaç ağacı tərəvəzlərindən biridir və tərkibində maqnezium, kalium, B6 və C vitamini kimi maddələr var. Bu minerallar orqanizmdə güclü antioksidant rolunu oynayan C vitamini və qan təzyiqinin və sinir sisteminin fəaliyyətinin tənzimlənməsi üçün lazım olan qida maddəsi olan kaliumla zəngindir.
Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine jurnalında dərc edilən bir araşdırma, brokoli doğrandıqda ayrılan sulforafanın birləşməsinin xərçəngdən qorunmağa kömək edə biləcəyini göstərdi.
Brüssel kələmi
ABŞ Kənd Təsərrüfatı Departamentinin qida məlumat mərkəzinə görə, Brüssel kələmi; Tərkibində K vitamini, C vitamini, kalium və B vitaminləri də daxil olmaqla təsir edici miqdarda qida var. Xərçəng Epidemiologiyasında dərc edilən araşdırma göstərir ki, brüssel kələmi və brokoli kimi sulforafanla zəngin pəhrizlər mədəaltı vəzi xərçəngi də daxil olmaqla bir çox xərçəngdən qorunmağa kömək edə bilər.
2021-ci ildə 915 nəfəri əhatə edən bu araşdırma; Brüssel kələmi kimi həftədə 1,5 porsiyadan çox xam cruciferous tərəvəz istehlak edən insanların həftədə yarım porsiyadan az istehlak edənlərə nisbətən mədəaltı vəzi xərçənginə tutulma ehtimalının yüzdə 40 daha az olduğu müşahidə edildi.
KƏLƏM
Tərkibində C vitamini, K vitamini və folat da daxil olmaqla bir sıra qida maddələri var. 2019-cu ildə “Current Developments in Nutrition” jurnalında dərc edilən araşdırma, gül kələmində olan flavonoidlər kimi sağlamlığı təşviq edən birləşmələrin qaynadılma və buxarlanma ilə əhəmiyyətli dərəcədə azaldığını və bişməmiş gül kələminin ən yüksək antioksidant aktivliyə malik olduğunu, yəni xam gül kələminin daha yaxşı olduğunu göstərdi.
QIRMIZI KƏLƏM
Milli Sağlamlıq İnstitutuna görə qırmızı kələm həm də immunitet funksiyası, böyümə və inkişaf kimi proseslər üçün vacib qida maddələri olan B6 və A vitaminlərinin yaxşı mənbəyidir. Tərkibində antosiyanin kimi bitki birləşmələri də var.
2023-cü ildə “Frontiers” jurnalında dərc edilən və 16 min insanın iştirak etdiyi araşdırmada, kələmdə olan antosiyaninin qan təzyiqini aşağı salaraq və damarlarda yağlı maddələrin yığılmasından qoruyaraq ürək sağlamlığına faydalı olduğu müəyyən edilib.
ROKA
Roka, adətən salatlarda istehlak edilən yaşıl, yarpaqlı, xaçpərəst tərəvəzdir. Tərkibində fol turşusu, C vitamini və K vitamini kimi maddələr var.
Buruq kələm (KALE)
Kələm, bir növ kələm, həzm sağlamlığını dəstəkləyən liflə doludur. Bundan əlavə, kalsium, dəmir, A vitamini, C vitamini və K vitamini kimi bir çox vitamin və minerallarla zəngindir.
Beynəlxalq Ətraf Mühit Tədqiqatları və İctimai Sağlamlıq Jurnalında dərc edilən meta-analizdə pəhrizinizə lif əlavə etmək vacibdir.
Görünür, bütün qidaların əlavə edilməsi kolon xərçəngi və digər həzm problemlərindən qorunmağa kömək edə bilər.
Aynur Babayeva