C, K və B vitaminlərinin mənbəyi!
Bölmə: Maraqlı › ,Tarix: 22:18 17.01.2024
Qış tərəvəzlərindən olan pırasanın faydaları saysız-hesabsızdır. Dəri sağlamlığından ürəyə, həzm sistemindən qan dövranını tənzimləməyə qədər bir çox faydası olan bu qida tam vitamin qaynağıdır.
Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut deyir ki, kalorisi az olan bu qida həm də yaşlanma əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir.
Bəs, pırasanın digər bilinməyən faydaları nələrdir?
Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut qış aylarının əvəzolunmaz hissələrindən olan pırasının tarix boyu bir çox xəstəliyə dərman kimi istifadə edildiyini ifadə etdi. Yıldırım Beyazıt Universiteti Tibb Fakültəsi Müəllim Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, xüsusilə qış aylarında bol istehlak edilən pırasının insan sağlamlığına bilinməyən faydalarını sadaladı. Pırasaların allium ailəsindən, yəni soğan-sarımsaq fəsiləsindən gəldiyini və xüsusilə böyüdüyünü bildirən Prof. Mərkəzi və Şərqi Aralıq dənizi bölgəsində Dr. Karabulut pırasanın mənşəyi və becərilməsinin qədim dövrlərə aid olduğunu bildirib. Minlərlə illik kulinariya tarixi olan pırasının Misirlilər və Mesopotamiyalılar kimi qədim sivilizasiyalar tərəfindən də yetişdirildiyinə diqqət çəkən Karabulut, “Zamanla Avropanın müxtəlif bölgələrinə yayılaraq bu ərazilərdə əhəmiyyətli oldu. Bu gün pırasa dünyanın bir çox yerində yetişdirilir və yeməkdə yumşaq soğan dadı və müxtəlifliyinə görə üstünlük verilir. Aralıq dənizi sahillərində yetişdirildiyi məlumdur və xüsusilə nəmli torpaqda yetişdiyinə dair sübutlar var. Səhra iqlimində də asanlıqla böyüyür. Farmakologiya və əczaçılıq elmində pırasa yuxunu asanlaşdırmaq üçün yeməklərin sonunda yeyilirdi, xüsusilə Roma dövründə sakitləşdirici xüsusiyyətlərə malik opiatlara bənzər bir maddənin olduğunu iddia edirdi. Bu şəkildə rahat yuxuya getdiklərini bildirdilər. Fenollar və digər kükürd tərkibli birləşmələr bu aktiv maddələr soğanlı bitkilərə unikal qoxu verməklə yanaşı, həm də ətir verir. Müxtəlif soğanlı bitkilərin unikal qoxusu əsasən müxtəlif sistein prekursorlarını, əsasən alliin və izoalliin ehtiva edir. Üzvi sulfitlər bitkilərdə olan əsas bioaktiv komponentlərdən biridir və kükürd tərkibli tərəvəzlərin istehlakı insan sağlamlığına müsbət təsir göstərir. O, zəngin üzvi sulfidləri ilə tanınır, dedi.
Mənbə:CNNTÜRK
Tərcümə etdi: Aytac Kərimova