Çaya duz əlavə etmək olar?
Bölmə: Maraqlı › ,Tarix: 19:45 31.01.2024
Amerikalı kimya professorunun “çay dəmləyərkən duz əlavə edin” təklifi müzakirələrə səbəb olub. Bu açıqlama çay istehlakı ilə məşhur olan İngiltərədə ən çox danışılan mövzular arasında idi. “Milliyet” qəzetinin baş redaktoru Özay Şendir bugünkü köşə yazısında Böyük Britaniya və ABŞ diplomatik nümayəndələri arasında yumoristik müzakirələrə səbəb olan “Duzlu çay” polemikasından yazıb.
Keçmiş müstəmləkəçi İngiltərə İkinci Dünya Müharibəsində çaydan istifadə edirdi.
Çarlzla evlənən Portuqaliya şahzadəsi Ketrindən öyrəndilər.
Əvvəllər çayı dərman kimi içən ingilislər onu geniş şəkildə istehlak etməyə başlayıblar və ondan sosiallaşma vasitəsi kimi istifadə ediblər.
Bu, onun Çindən Portuqal tacirləri ilə Azor adalarına, oradan Portuqaliyaya necə gəldiyi və İngiltərə ilə eyniləşməsi hekayəsidir.
Yeni müstəmləkəçi ABŞ-dan olan bir alim çay dəmlənərkən duz əlavə etməyi təklif etdi və bu, çoxlu mübahisələrə səbəb oldu.
Əslində həmin alim yeni ixtiradan danışmır, bunu çinlilərin 8-ci əsrdə çayın acı dadını çıxarmaq üçün ona az miqdarda duz əlavə etməsi ilə əsaslandırıb.
Dünyada ən çox çay istehlak edən ölkələrdən biri olaraq təbii ki, biz bu müzakirəyə biganə qalmadıq, amma bilmək lazım olanları da qaçırdıq.
Çayı ruslardan öyrəndik, necə ki, ruslar da ən yaxşı çayı çini çayda dəmləyirlər.
Ən çox etdiyimiz səhv çaydana qaynar su tökməkdir, halbuki dibindəki qaynar suyu bir az gözlətməliyik, çayı qaynatmayaq.
Və təbii ki, su çox vacibdir. Daha az kimyəvi tərkibli və əhəngli su çay dəmləmək üçün ən ideal sudur.
Amma çayla bağlı bilməli olduğumuz başqa bir məsələ də var.
İstehsalçılar çay ağacı ilə nə edir və ondan necə istifadə edirlər?
Bəzi fabriklərin heç bir çay ağacı istehsal etməməsi əslində bizə nə içdiyimiz haqqında çox şey deyir, amma haqlı olaraq bunu izləyə bilmirik.
Qaçaqmalçılıq yolu ilə gətirilən, üzərinə qara boya qatılmış çayın bir tərəfi də var ki, rəngin daddan önəmli olub-olmadığını soruşmaq olmur...
Aynur Babayeva