Kələmin sağlamlığa faydayaları
Bölmə: Maraqlı › ,Tarix: 22:39 17.01.2024
Kələm çox qidalı tərəvəzdir. Kələm C vitamini, lif və K vitamini ilə zəngindir. Onlar ürək və həzm sağlamlığına kömək edir.
Bənzər görünüşünə görə tez-tez kahı ilə eyni kateqoriyaya daxil edilən kələm əslində çarmıxlı tərəvəz ailəsinin bir hissəsidir.
Kələm və brokoli kimi çarmıxlı tərəvəzlər faydalı qidalarla zəngin olması ilə məşhurdur. Pəhriz üçün kələm əla seçimdir.
Kələm radiasiyadan qorunmağa, xərçəngin qarşısını almağa və ürək xəstəliyi riskini azaltmağa kömək edir.
Kələmin rəngi yaşıldan qırmızıya və bənövşəyə qədər dəyişə bilər və yarpaqları hamar və ya qırışmış olur.
Kələm haqqında vacib faktlar:
1. Kələmin tərkibindəki kimyəvi maddə radiasiyanın mənfi təsirlərindən qoruyur.
Kələmdə olan sulforafan xərçəngdən qorunmağa kömək edir.
Yarım stəkan bişmiş kələmdə 81,5 mikroqram K vitamini var.
2. Xərçəngin qarşısının alınması:
Kələmdə olan digər potensial xərçənglə mübarizə aparan birləşmə sulforafandır. Son 30 il ərzində aparılan tədqiqatlar ardıcıl olaraq göstərir ki, xaç ağacı tərəvəzlərinin istehlakı xərçəng riskinin aşağı olması ilə əlaqələndirilir.
Bu yaxınlarda tədqiqatçılar xaç ağacı tərəvəzlərinə acı dad verən kükürd tərkibli birləşmənin - sulforafanın da onlara xərçənglə mübarizə gücünü verdiyini müəyyən edə bildilər.
Tədqiqatçılar hazırda sulforafanın xərçəngi gecikdirmək və ya qarşısını almaq qabiliyyətini sınaqdan keçirirlər. Melanoma, özofagus, prostat və mədəaltı vəzi də daxil olmaqla bir çox xərçəng növləri ilə molekulyar səviyyədə ümidverici nəticələr görüldü.
3. Ürək sağlamlığı
Xərçəngdən qorunmağa kömək edən qırmızı kələmdə olan eyni güclü antosiyaninlərin ürək-damar xəstəliklərinə səbəb ola biləcək iltihabı yatırdığı sübut edilmişdir.
Kələm yüksək polifenol tərkibi trombositlərin yığılmasının qarşısını alaraq və qan təzyiqini azaldaraq ürək-damar xəstəlikləri riskini də azalda bilir.
Gülnisə Əfkari
Mənbə: www.medicalnewstoday.com