Ağ şəkər və un xərçəngə səbəb olurmu?

Bölmə: Maraqlı › ,
Tarix: 19:07 09.02.2024

Ağ şəkər çox aşağı qida dəyəri olan bir karbohidrat mənbəyidir. Yüksək qlisemik indeksi sayəsində qan şəkərinin səviyyəsini sürətlə yüksəldə bilir. Bu, xərçəng riskini artıran diabet və piylənmə kimi sağlamlıq problemlərinə səbəb olur. Ancaq ağ şəkərin birbaşa xərçəngə səbəb olduğuna dair qəti sübut yoxdur.

 

Eynilə, ağ un zərif taxıl məhsuludur və əsasən lif, vitamin və minerallar kimi qida komponentlərini itirir. Ağ unla zəngin bir pəhriz qidalandırıcı bir pəhriz olmadığı üçün xərçəngə səbəb ola bilər. Xüsusilə piylənmə ilə bağırsaq xərçəngi arasında əlaqə olduğu düşünülür. Bununla belə, ağ unun birbaşa xərçəngə səbəb olduğuna dair qəti sübut yoxdur.

 

Sağlam bir pəhriz üçün tam buğda unu, tam buğda çörəyi, lifli qidalar, təzə meyvə və tərəvəzlər kimi daha qidalı variantları seçmək daha yaxşıdır. Şəkər istehlakını azaltmaq və rafine karbohidratlardan mümkün qədər qaçmaq da vacibdir.

 

Nəticədə ağ şəkər və ağ unun sağlamlığımıza mənfi təsir göstərdiyi və xərçəng riskini artıra biləcəyi düşünülür. Bununla belə, qəti fikir hələ sübut olunmayıb. Sağlam qidalanma proqramı müxtəlif və balanslı qidalardan ibarət olmalıdır və məhsulların etiketlərini diqqətlə oxuyaraq seçim etməliyik. Keyfiyyətli zülallar, sağlam yağlar və tam taxıl məhsulları istehlak etmək tövsiyə olunur. Xərçəng riskini azaltmaq üçün tütündən istifadənin qarşısını almaq, spirt istehlakını məhdudlaşdırmaq və aktiv həyat tərzinə keçmək də vacibdir.

 

Mənbə: NTV 

Tərcümə etdi: Banuçiçək Kalbalıyeva