Ərik qurusunun faydaları
Bölmə: Maraqlı › ,Tarix: 17:14 28.08.2024
Onun tövsiyə etdiyi qidalar və dərmanlar bu gün bir çox insanların xeyrinədir. İbn Sinanın kitabına daxil olan qidalardan biri də ərik qurusudur. İbn Sinanın tövsiyə etdiyi ərik qurusunun faydalarını təqdim edirik.
Ərik quruduqda vitamin, mineral və lif miqdarı əhəmiyyətli dərəcədə artır. Quru ərik E və A vitaminlərinin təbii mənbəyidir. Əriklərin tərkibində beta-karotin var, orqanizm onu aktiv formada parçalayır.
Tədqiqatlar göstərir ki, A və E vitaminləri və Beta-Karoten yaşla bağlı göz xəstəliklərinin qarşısının alınmasında və ya aradan qaldırılmasında mühüm rol oynaya bilər.
Ərikdə olan karotenoidlər gözümüzün retinası və linzalarında oksidləşdirici stressi azaltmağa kömək edə bilər. Bu, hətta yaşlandıqca da əla göz sağlamlığını dəstəkləməyə kömək edə bilər.
Postmenopozal qadınlar və bir çox qocalmış böyüklər ümumiyyətlə sümük sıxlığının azalması ilə üzləşirlər. Əslində, bu, osteoartrit, osteoporoz və digər oxşar xəstəliklər kimi bir çox sümük xəstəliklərinin ən çox yayılmış səbəblərindən biridir. Quru əriklərdə inanılmaz sağlamlıq faydaları olan təbii mineral bor var. Araşdırmalar borun sümük sağlamlığının funksional aspektlərində müxtəlif və vacib rol oynaya biləcəyini göstərdi.
Buna görə də, Bor sümük sağlamlığınıza dərin təsir göstərə bilər və sümüklərinizin tərkibini, quruluşunu və ümumi gücünü dəstəkləyə bilər. O, həmçinin osteoporoz kimi sümük xəstəliklərinin qarşısını ala və ya yüngülləşdirə bilər. Vitaminlər və pəhriz karotenoidlərinin ümumi dəri sağlamlığı və görünüşündə mühüm rol oynadığı bilinir. Əslində, bir çox qida-kosmetik məhsulda dəri sağlamlığını dəstəkləyə bilən həyati vitaminlər və təbii karotenoidlər var.
İndi sübutlar göstərir ki, düzgün qidalanma dərinin sağlamlığı və görünüşü üçün çox vacibdir. Quru ərikdə bu həyati vacib qidaların çoxu var. Məsələn, onların tərkibində beta-karotin var ki, bu da vücudunuzun A Vitamininə (retinola) çevrilir. Onun günəş yanığından və UV şüalarının daha davamlı təhlükələrindən əlavə qorunma təmin edə biləcəyinə dair güclü sübutlar var.
Bir fincan quru ərikdən (yarım) təxminən 3,5 milliqram dəmir əldə edə bilərsiniz. Gündəlik dəmir ehtiyacınızı qarşılamasa da, ərik C vitamininin əlavə faydasına malikdir. Bir çox tədqiqat işi C vitamininin bədənimizdə dəmirin udulmasını artıra biləcəyini göstərir.
Quru ərik sağlam qan təzyiqi ilə əlaqəli bir mineral olan zəngin bir kalium mənbəyidir. 2013-cü ildə edilən bir araşdırma, kalium istehlakının hipertansiyondan əziyyət çəkən insanlarda yüksək qan təzyiqini azalda biləcəyinə dair sübutlar göstərdi.
Tədqiqat həmçinin yüksək kalium qəbulunun insult riskini 24 faiz azaltdığını irəli sürdü. Kalium da bədəninizdə maye tarazlığını qorumaq üçün natrium kimi digər minerallarla yaxından işləyən bir elektrolitdir. Bədəndəki sinir siqnallarını və əzələ daralmalarını tənzimləməyə kömək edə bilər.
Quru ərikdə hər 100 qram və ya 1/2 fincan meyvə üçün təxminən 2 qram pəhriz lifi var. Buna görə də, bağırsağınızdakı yaxşı bağırsaq bakteriyalarını qidalandırır, bu da daha sağlam bağırsaqlara səbəb ola bilər. Quru ərikdə həm həll olunan, həm də həll olunmayan pəhriz lifi var. İnkişaf etməkdə olan tədqiqat araşdırmaları göstərir ki, pəhriz lifi sağlam qan şəkəri səviyyələrini və xolesterol səviyyələrini qorumaq kimi əlavə sağlamlıq faydaları təmin edə bilər.
Mənbə: Pembenar
Nigar Səmədli