Qriplə mübarizədə bundan yaxşı heç nə yoxdur
Bölmə: Maraqlı › ,Tarix: 22:11 14.11.2024
Qış gələndə təbiət bizə ən şəfalı meyvələrindən birini təqdim edir, o da nardır. Sərt qabığı və içərisində parlaq qırmızı toxumları ilə diqqət çəkən nar təkcə görünüşü ilə deyil, həm də müxtəlif sağlamlıq faydaları ilə seçilir.
Əsrlər boyu bir çox mədəniyyətdə 'şəfa mənbəyi' olaraq adlandırılan bu meyvə xüsusilə ürək sağlamlığını qoruyan xüsusiyyətləri ilə tanınır. Nardan həm təzə dənələri, həm də suyu ilə müxtəlif yollarla faydalanmaq da mümkündür. Narın tərkibində bədəni xarici amillərdən qorumağa kömək edən güclü antioksidantlar var. Lakin narın faydaları bununla məhdudlaşmır. Narın əti və qabığı da şəfa mənbəyidir. Narın ürəkdən dəriyə, immunitet sistemindən həzmə qədər bir çox sahədə müalicəvi təsiri var.
Nar şirəsi meyvənin ən məşhur istehlak formalarından biridir. C vitamini ilə zəngindir və ürək sağlamlığını dəstəkləyən antioksidan xüsusiyyətlərə malikdir. Nar şirəsinin müntəzəm istifadəsi xolesterini aşağı salmağa və qan təzyiqini tarazlaşdırmağa kömək edə bilər.
Nar pulpası da sağlamlığımız üçün çox faydalı bir quruluşa malikdir. Bu liflə zəngin lif həzm sisteminin tənzimlənməsinə və bağırsaq sağlamlığının yaxşılaşmasına kömək edir. Nar pulpasını salatlara əlavə edə və ya desertlərdə istifadə edə bilərsiniz.
Nar qabığı tez-tez tullansa da, əslində bilinməyən bir çox faydaları var. Qabıq iltihab əleyhinə və antibakterial xüsusiyyətləri ilə tanınır. Siz də nar qabığını çay kimi dəmləyib dərinizin sağlamlığı üçün istifadə edə, boğaz infeksiyalarına qarşı dadlı dəstək ala bilərsiniz. Narın tərkibindəki antioksidantlar aterosklerozun qarşısını alır və ürək sağlamlığını qoruyur. Nar suyu içmək qan təzyiqini tarazlaşdıraraq infarkt və insult kimi təhlükəli vəziyyətlərin qarşısını almağa kömək edir. Ürək dostu bir meyvə olan nar sağlam həyatın əvəzolunmaz hissələri arasındadır.
Mənbə: Pembe Nar
Nigar Səmədli