Atom meyvə şirələri immuniteti gücləndirir, lakin istehlak edərkən diqqətli olun!
Bölmə: Maraqlı › ,Tarix: 21:12 19.11.2024
Dietoloq Mühazirəçi qeyd etdi ki, bir fincan Atom meyvə şirəsi gündəlik C vitamini ehtiyacının ən azı 70 faizini ödəyə bilər. Xədicə Nurseda Hatunoğlu immunitet sistemini dəstəkləmək üçün qış aylarında tez-tez seçilən "atomlu meyvə şirələri" ilə bağlı əhəmiyyətli açıqlamalar verib.
İmmunitet sistemini gücləndirmək və xəstəliklərdən qorunmaq üçün qış aylarında daha çox C vitamini ilə zəngin meyvə şirələrinə üstünlük verildiyini ifadə edən Hatunoğlu,
“Atom meyvə suyu termini ümumiyyətlə C vitamini yüksək olan və toxunulmazlığı dəstəkləyən meyvə şirələrini ifadə etmək üçün istifadə olunur. Bu növ şirələrin tərkibində adətən portağal, nar, kivi, limon və qreypfrut kimi meyvələr olur. Tərkibində antioksidant təsir göstərən A, C, E vitaminləri, kalium və fol turşusu kimi qida maddələri olduğu üçün onun qida dəyəri yüksəkdir, lakin pulpa tərkibi meyvənin özündən aşağıdır”, - deyə o bildirib.
Həmçinin immunitet sistemini dəstəkləməyə kömək edir
Atom meyvə şirələri haqqında məlumat verən məruzəçi. Bax. Hatice Nurseda Hatunoğlu belə davam etdi:
“Xüsusilə antioksidant təsiri olan qidalar sayəsində bədənə daxil olan patogenlərlə mübarizə apararaq infeksiyalardan qorunmağa kömək edir, sərbəst radikalları neytrallaşdırır və hüceyrələrin zədələnməsinin qarşısını alır, bərpasına kömək edərək dəri baryerini gücləndirir. Bundan əlavə, C vitamini dəmirin udulmasını artıraraq immunitet sistemini dəstəkləməyə kömək edir. Kalium bədəndə maye balansını qoruyur, əzələ və sinir funksiyalarını tənzimləyir, ürək sağlamlığını dəstəkləyir. Sağlam ürək və sinir sistemi immunitet hüceyrələrinin düzgün işləməsinə kömək edir. Türkiyə Qidalanma Bələdçisinə görə, gündə təxminən 2000 kkal enerji olan bir pəhrizdə C vitamini ehtiyacı kişilər və qadınlar üçün 70 mq təşkil edir.
Təzə sıxılmış meyvə şirələri mümkün qədər tez istehlak edilməlidir.
Emal zamanı bəzi vitaminlər itirilə biləcəyi üçün hazır meyvə şirələrində C vitamininin ümumiyyətlə daha az olduğunu qeyd edən Hatunoğlu, “Bundan başqa, hazır meyvə şirələrində əlavə şəkər və əlavələr ola bilər. C vitamini itkisinin qarşısını almaq üçün təzə sıxılmış meyvə şirələrini çox gözləmədən qısa müddətdə istehlak etmək vacibdir".
Faydaları ilə yanaşı riskləri də var
Diyetoloq Hatice Nurseda Hatunoğlu, Atom meyvə şirələrinin həddindən artıq istehlakı ilə qarşılaşa biləcək potensial sağlamlıq risklərinə toxunaraq, “Meyvə şirələri təbii şəkər olan yüksək miqdarda fruktoza ehtiva edir və fruktoza sadə bir şəkər olduğundan, tez qanla qarışır və qan şəkərini artırır. Bu, insulin müqaviməti riskini artıraraq uzun müddətdə 2-ci tip diabet riskini də təsir edə bilər. Həddindən artıq enerji və şəkər qəbulu çəki artımına səbəb ola bilər. Meyvə şirələrində yüksək miqdarda fruktoza olduğundan, yüksək miqdarda istehlak qaraciyərin yağlanmasına səbəb ola bilər. Meyvə şirələri meyvənin özü ilə müqayisədə aşağı pulpa tərkibinə malikdir. Pulpa qəbizliyin qarşısını almaqda və qan şəkərini idarə etməkdə mühüm funksiyalara malikdir",- dedi.
Mənbə: Pembe Nar
Kəmalə Vəliyeva