Qış çaylarını istehlak edərkən diqqətli olun
Bölmə: Maraqlı › ,Tarix: 22:12 28.11.2024
Havaların soyuduğu, qrip xəstəliklərinin yayıldığı bu günlərdə insanların çoxu qış çaylarına üz tutur. Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Tuba Sunqur, tərkibində meyvələr, ədviyyatlar, göyərtilər və təbii dadlandırıcılar olan bu qarışıqların şüursuzca istehlak edildikdə sağlamlığa faydalı olmaq əvəzinə ciddi zərər verə biləcəyini dedi.
Üst tənəffüs yolu infeksiyalarında ağla gələn çaylardan biri olan kəklikotu çayının çox bilinməyən xüsusiyyəti qan təzyiqini salmasıdır.
Qan təzyiqini daha da aşağı saldığı üçün aşağı təzyiqli insanlar üçün tövsiyə edilmir. Kəklikotu çayı hipertoniya (yüksək qan təzyiqi) xəstələrinin istifadə etdiyi təzyiqi aşağı salan dərmanların effektivliyini artıraraq həyati təhlükə yaradır. Bu səbəbdən təzyiqi yüksək olan insanlar kəklikotu çayını qətiyyən istehlak etməməli və ya içməzdən əvvəl həkimləri ilə məsləhətləşməlidirlər.
Qış çaylarının əvəzolunmaz hissəsi olan qızılgül, tərkibindəki C vitamini sayəsində immunitet sistemini qoruyur və gücləndirir.
Bədənin soyuqdəymə və qrip infeksiyalarına qarşı müqavimətini artırır. Ancaq, gündə iki stəkandan çox istehlak etmək dəri qaşınması kimi allergik reaksiyalara səbəb ola bilər. Bu bitki çayı ağızda və həzm sistemində qıcıqlanmaya səbəb ola bilər. Tərkibində yüksək C vitamini olduğundan, həddindən artıq istehlak böyrək daşı əmələ gəlməsi riskini artıra bilər. Bundan əlavə, qan durulaşdıran dərmanlarla qarşılıqlı təsir göstərə biləcəyi üçün qan durulaşdıran dərmanlardan istifadə edən insanlar həkimlərinə müraciət etməlidirlər.
Mənbə: pembe nar
Nigar Səmədli