Konservləşdirərkən diqqətli olun! Düzgün hazırlanmasa, ölümlə nəticələnə bilər
Bölmə: Maraqlı › ,Tarix: 19:24 04.09.2024
Mütəxəssislər ev şəraitində konservləşdirmənin təhlükəsiz olmadığını bildirir və istehsalat texnikaya uyğun aparılmazsa iflic və hətta ölümə səbəb olan zəhərlənmələrin baş verə biləcəyi barədə xəbərdarlıq edirlər.
KONSERVE HAZIRLANAN ZAMAN BUNLARDAN Ehtiyatlı olun!
Qida mühəndisi Selen Akbulut qida təhlükəsizliyi səbəbi ilə evdə konservləşdirmənin çox da təhlükəsiz olmadığını bildirib və xəbərdarlıq edib:
“İstehsal texnikaya uyğun aparılmazsa, iflic və hətta ölümə səbəb ola biləcək çox riskli bir məhsul yaratmaq mümkündür".
Konservləri hazırlayarkən nəzərə alınmalı məqamların olduğuna diqqət çəkən Qida mühəndisi Selen Akbulut bu məsələləri belə izah etdi: “Keyfiyyətli, bütöv bir xammal. Onu istifadə etmək çox vacibdir. Çirklənmə elementlərinin lazımi çeşidlənməsi/təsnifatı və çıxarılması üçün effektiv yuyulma tələb olunur. İstifadə olunan bütün alətlər və avadanlıqlar isti su ilə yuyulmalıdır. Bütün konservlər üçün yeni qapaqlar istifadə edilməlidir. İstifadə olunmuş qapaq yenidən vakuum təmin edə bilmədiyi üçün riskli məhsul yaradırıq. Kavanozun içini də qaynar su ilə sterilizasiya etmək lazımdır. Hazırlanmış konserv materialı isti içliklə bankaya doldurulmalı və ağzı möhkəm bağlanmalıdır. Konservləri açıldıqdan sonra istehlak etmək vacibdir. Ona görə də böyük deyil, tək porsiyalı qablara üstünlük verilə bilər. Konservləşdirilmiş qidalar sərin, quru yerdə, birbaşa günəş işığından qorunmalıdır”.
KONSERVE ZƏHƏRLƏNMƏSİ İFLİÇ VƏ HƏTTA ÖLÜMƏ NƏTİCƏ EDƏ BİLƏR
Konservləşdirilmiş qidaların qida mikrobiologiyası baxımından ən riskli məhsullar kateqoriyasında sayıla biləcəyini vurğulayan Qida Mühəndisi Selen Akbulut konserv və buna bənzər məhsulların necə zəhərlənməyə səbəb olduğunu belə izah etdi: “Konservləşdirilmiş qidalarda risk yaradan mikroorqanizm tamamilə anaerobdur ( yalnız oksigensiz mühitdə böyüyür) "Clostridium botulinum" kimi tanınır. Zəhərlənməyə səbəb olan patogendir (toksinlər çıxararaq zəhərlənmə). Bu mikroorqanizm uyğun ətraf mühit şəraiti təmin edildikdə öz neyrotoksinini sintez edir. Zəhərli qida qəbulundan sonra 18-36 saat arasında baş verir. Zəhərlənmənin ilk əlamətləri; nəzərəçarpacaq zəiflik, zəiflik və başgicəllənmə. Bulanıq görmə və ikiqat görmə, ağızda quruluq, danışma və udmada çətinlik, ürək döyüntüsünün azalması, qan təzyiqinin aşağı düşməsi, tənəffüs çətinliyi, ürəkbulanma, qusma və qəbizlik ümumi simptomlardandır. Bu toksinin çox az qramı belə insanlarda iflic və ölümlə nəticələnə bilər".
Mənbə: Pembenar
Mehriban Nəsibova