Zoğal meyvəsinin istehlakı bədəndəki yağ nisbətini azaldır
Bölmə: Araşdırma › ,Tarix: 23:19 25.01.2024
Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Dr. Müəllim Üzv Merve Bayram, "Zülal meyvəsi ilə 8 həftəlik araşdırmamız nəticəsində, zoğal meyvəsinin istehlakının bədən çəkisini, bədən yağ nisbətini və bel ətrafındakı yağları azaltdığını gördük" dedi.
Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Dr. Müəllim Üzv Merve Bayram, yağlı qaraciyər xəstəliyinin müalicəsinin olmadığını ifadə edərək, "Yeganə müalicə üsulu pəhriz və fiziki aktivliyi artıraraq həyat tərzini dəyişməkdir. 8 həftəlik araşdırmamız nəticəsində yüksək miqdarda olan zoğal meyvəsi ilə Antioksidan tutumlu miqdarda zoğal meyvəsi istehlakının bədən çəkisini artırdığını təsbit etdik, bədən yağ nisbətini və "Bel ətrafındakı yağları azaltdığını gördük" dedi.
"ZƏRZAL MEYVƏSİ ANTİOKSİDANLARLA KİÇƏ ZƏNGİNDİR"
Zoğal meyvəsi tibbdə müxtəlif xəstəliklərin qarşısının alınması və müalicəsi üçün istifadə olunur; Soyuqdəymə, qrip və sidik yollarının iltihabı, ishal, qəbizlik, mədə-bağırsaq xəstəlikləri, öskürək, bronxit və şəkər xəstəliyində geniş istifadə edildiyinə diqqət çəkən Bayram, zoğal meyvəsinin meyvəyə qırmızı rəng verən antosiyaninlərlə çox zəngin olduğunu bildirib və əlavə edib: "Antosiyaninlər təbiətdə olan ən yüksək antioksidantdır".
Zoğalın tərkibində antioksidant tərkibini artıran antosiyaninlər və bir çox digər birləşmələr var. Yağlı qaraciyər xəstəliyi tez-tez piylənmə ilə müşayiət olunan bir xəstəlikdir. Bu məqsədlə yola çıxardığımız araşdırmamızda, zoğal meyvəsinin pəhriz müalicəsi olan və ya olmayan yağlı qaraciyər xəstəliyi olan insanlara təsirini qiymətləndirdik.
Dördüncü qrup öz pəhrizlərini davam etdirdi və heç bir qırmızı, bənövşəyi və ya mavi meyvə və tərəvəz, o cümlədən zoğal istehlak etmədi. Beşinci qrupumuz yağlı qaraciyər xəstəliyi diaqnozu qoyulmamış sağlam şəxslərdən ibarət qrup idi. Tədqiqatımız 8 həftə davam etdi.
Tədqiqatın əvvəlində və 8-ci həftənin sonunda bütün qruplar üçün bədən analizi və bel, omba və boyun ətrafı ölçüləri aparıldı; Biz gördük ki, zoğal meyvəsinin qida əlavəsi kimi istifadə edilməsindən asılı olmayaraq, bədən çəkisini, bədən yağ faizini və bel ətrafını azaldır.
Bu nəticələrin azalması pəhriz müalicəsi ilə daha çox olub. Daha maraqlı nəticə o oldu ki, ultrasəs müayinəsi qaraciyər yağlanmasının nisbətində azalma göstərdikdə, pəhriz terapiyası ilə yanaşı mərcanı istehlak edən qrupda çox ciddi azalma müşahidə edildi.
Aynur Babayeva