Avokado: Vitamin mənbəyinə çevrilir, ən böyük düşməni yüksək şəkərdir
Bölmə: Maraqlı › ,Tarix: 22:53 04.09.2024
Yüksək qida dəyəri ilə saysız-hesabsız sağlamlıq faydaları olan avokado, son illərdə sağlam qidalanma planlarının vazgeçilmez hissəsinə çevrilib. Avokado istehlak edərkən nəzərə alınmalı olanları paylaşan Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Derya Eren avokadonun 8 faydasını açıqlayıb.
Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Derya Eren, avokado istehlakının fərdi ehtiyaclara və həyat tərzinə görə dəyişə biləcəyini söylədi: “Əgər arıqlamağa çalışırsınızsa, avokadonu daha kiçik hissələrdə istehlak edə bilərsiniz. Yüksək yağ tərkibinə görə, o, kalori qəbulunu artıra bilər, ona görə də porsiyaya nəzarətə diqqət yetirmək lazımdır" dedi.
Aktiv həyat tərzi keçirənlərin avokadonun verdiyi sağlam yağlardan və enerjidən daha çox faydalana biləcəyini paylaşan Derya Eren, “Avokadonu keto kimi aşağı karbohidratlı diyetlərdə daha tez-tez istehlak etmək olar, çünki sağlam yağlarla zəngindir və aşağı karbohidrat tərkibi var".
AVOKADO, POMİDOR VƏ KÖK İLƏ İSTƏKLƏ OLUNMALIDIR
Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Derya Eren yarım avokadonun həftədə 3-4 dəfə, əsasən səhər yeməyində və ya nahar və axşam yeməklərində salatla birlikdə istehlak edilə biləcəyini vurğulayaraq, “Avokado, pomidor və yerkökü ilə birlikdə istehlak edildikdə udma qabiliyyətini artırır. yağda həll olunan vitaminlər A, D, E və K. Eyni şəkildə ispanaq, arugula və kahı kimi yaşıl yarpaqlı tərəvəzlərlə birlikdə istehlak edildikdə, bu tərəvəzlərdə olan K vitamini və antioksidanların udulmasını artırmağa kömək edir" dedi. Bunlara əlavə olaraq avokado; kinoa, qəhvəyi düyü və yulaf kimi tam taxıllarla birlikdə istehlak edildiyində bu qidalardan alınan lif miqdarını artıraraq həzmi dəstəkləyir. Yumurta, toyuq və balıq kimi zülal qaynaqları ilə birlikdə istehlak edildikdə, tərkibindəki sağlam yağlar bu zülalların sizi daha uzun müddət tox tutmasına kömək edir.
Çox yüksək şəkər tərkibli qidaların avokado ilə birlikdə istehlak edilməsinin avokadonun sağlam yağlarının metabolizma dəstəkləyici təsirini azalda biləcəyini xatırladan Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Derya Eren, “Avokadonun ümumiyyətlə sağlam və təbii qidalarla birlikdə istehlakı çox faydalıdır. İşlənmiş qidalar və şəkərli qidalarla birlikdə istehlak edildikdə, avokadonun təqdim etdiyi sağlamlıq faydaları əhəmiyyətli dərəcədə azala bilər. Həmçinin işlənmiş ət kimi yüksək miqdarda doymuş yağ ehtiva edən qidalarla da istehlak edilməməlidir" dedi.
Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Derya Eren avokadonun 8 faydasını belə sıraladı.
1. Təhlükəli xolesterin səviyyələrini azaldır
Avokado mono doymamış yağ turşuları ilə zəngindir. Bu yağlar ürək sağlamlığını qoruyur və pis xolesterinin səviyyəsini aşağı salmağa kömək edə bilər.
2. Qan təzyiqini tarazlaşdırmağa kömək edir
Tərkibində kalium, K vitamini, E vitamini, C vitamini və B vitamini kimi bir çox vitamin və mineral var. Xüsusilə kalium qan təzyiqini tənzimləməyə kömək edir.
3. Pəhrizlərin vazgeçilmezidir
Avokado həzm sağlamlığını dəstəkləyən və toxluq hissi verən pəhriz lifi ilə zəngindir. Bu, çəki nəzarətinə də kömək edə bilər.
4. Göz sağlamlığını dəstəkləyir
Avokadonun tərkibində göz sağlamlığı üçün vacib olan lutein və zeaksantin kimi antioksidanlar var. Bu maddələr yaşa bağlı makula degenerasiyası və katarakt riskini azalda bilər.
5. Ürək dostudur
Avokadonun tərkibindəki sağlam yağlar və kalium ürək sağlamlığını qorumağa kömək edir. Bundan əlavə, avokadonun müntəzəm istifadəsi qan təzyiqi və xolesterin səviyyəsini tarazlaşdıra bilər.
6. Dərinin yenilənməsini asanlaşdırır
Avokado yağı dərini nəmləndirir və saçların parlaq və güclü olmasına kömək edir. Tərkibindəki E vitamini sayəsində dəridə hüceyrə yenilənməsini dəstəkləyir.
7. Qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləyir
Avokadonun aşağı glisemik indeksi olduğu üçün qan şəkərini ani artımlardan qoruyaraq balanslı saxlayır.
8. İltihabları sakitləşdirir
Tərkibindəki antioksidantlar və sağlam yağlar sayəsində bədəndəki iltihabı azalda bilər və xroniki xəstəliklərin qarşısını almağa kömək edir.
Mənbə: Pembenar
Nigar Səmədli