Miqrenin gizli düşmənləri: Baş ağrısını hansı qidalar tətikləyir?

Bölmə: Araşdırma › ,
Tarix: 20:29 24.01.2024

Miqren bir çox insanın gündəlik həyatını ciddi şəkildə təsir edən bir baş ağrısı növüdür. Bəzi araşdırmalar nəticəsində miqren tutmalarını tətikləyən faktorlar arasında qidanın mühüm rol oynadığı ortaya çıxıb. Qidaların bu siyahısı baş ağrısı ilə mübarizə aparanlar üçün nəzərə alınmağa dəyər ola bilər. Miqreni tətikləyən bəzi qidaları sizə təqdim edirik...

 

Miqren iki növə bölünən baş ağrısı növüdür: auralı və aurasız. Araşdırmalar nəticəsində məlum olub ki, bəzi qidalar miqreni tətikləyə bilir. Pensilvaniya Baş Ağrısı Mərkəzinin qurucusu Li Peterlinə görə, qida tətikləri insandan insana dəyişir, lakin ümumi tətikləyici qidalar var. Budur, bəzi ümumi qəbul edilən miqren tetikleyici qidaların təfərrüatları...

 

Həddindən artıq kofein istehlakı

 

Nutrients jurnalında 2021-ci ildə edilən bir araşdırmaya görə, kofein digər tərəfdən tətikləyici və müalicəvi xüsusiyyətləri ilə uzun illər migren ilə əlaqələndirilir. Araşdırmaya görə; Həddindən artıq kofein istifadəsi miqrenlərə səbəb ola bilər və kofeinin qəfil çıxarılması miqren hücumlarına səbəb ola bilər.

 

Köhnə Pendir

 

2012-ci ildə Neurological Sciences jurnalında dərc edilən araşdırma, yaşlı pendirin miqrenlərə səbəb olan ən çox yayılmış qidalardan biri olduğunu ortaya qoydu. ABŞ Qadın Sağlamlığı Bürosunun məlumatına görə, yaşlı pendirlər tiramin adlı birləşməni ehtiva edən qidalar arasındadır. Migren xəstələri yaşlı pendirlərdən çəkinməlidirlər, çünki bu birləşmə bədəndəki nörotransmitterlərlə qarşılıqlı əlaqədə ola bilər və miqrenlərə səbəb ola bilər.

 

Emal edilmiş ƏT

 

Şimali Karolina Universitetinin nevroloqu Rebekka Traub; Hətta kolbasa və hinduşka sendviçləri kimi qidalar da migreni tətikləyə bilər, dedi. Bundan əlavə, Amerika Migren Dərnəyinə görə, bu ətlər istehlak edilməməlidir, çünki onların tərkibində natrium nitrat adlı bir qoruyucu maddə var ki, bu da migren üçün ümumi qida tetikleyicileri arasındadır.

 

MSG

 

MSG kimi tanınan monosodium glutamat bir çox qida və qida əlavələrində olan natrium duzudur. Təbii olaraq pomidorda olan bu birləşmə ketçup və manqal sousunda dad artırıcı kimi də istifadə olunur.

 

Amerika Birləşmiş Ştatları Milli Tibb Kitabxanasında nəşr olunan 2016-cı ildə aparılan bir araşdırma bu tərkib hissəsinin migren üçün potensial bir tətikləyici olduğunu, yəni bəzi insanların, lakin hamının deyil, MSG-yə qarşı həssaslığının ola biləcəyini və bundan qaçınmaq lazım olduğunu ifadə etdi.

 

SİTRUS

 

Sefalalji jurnalında 2016-cı ildə təxminən 26 min qadın üzərində aparılan araşdırmada, sitrus meyvələrinin auralı miqren üçün əhəmiyyətli potensial tətikləyici olduğu, ancaq aurasız miqren üçün olmadığı ifadə edildi.

 

ALKOL

 

European Journal of Neurology-də 2018-ci ildə 2107 miqren xəstəsi üzərində aparılan araşdırmaya görə, spirtli içkilərin miqren xəstələrinin təxminən 35 faizini tətiklədiyi müəyyən edilib. Bundan əlavə, bəzi tədqiqatlar spirtli içkilərin baş ağrısına səbəb olan susuzluğa səbəb ola biləcəyini müəyyən etdi.

 

Fındıq

 

Migren Bozuklukları Dərnəyi, fındığın tərkibində fenilalanin olan bir qida olduğundan, ümumi miqren tətikləyiciləri arasındadır. Ancaq bu yeməyin hər kəsə təsir etdiyinə dair heç bir sübut yoxdur. Doktor Klebanoffun sözlərinə görə, fenilalanin ehtiva edən bir ovuc qoz-fındıq yedikdən sonra 4-12 saat ərzində başınız ağrıyırsa, bu qoz-fındıqların buna səbəb ola biləcəyini söyləmək olar.

 

ŞOKOLAD

 

2012-ci ildə Nevroloji Elmlər araşdırması şokoladın miqreni tətikləyən ən çox yayılmış qidalardan biri olduğunu müəyyən etdi, lakin 2020-ci ildən bəri aparılan araşdırmalar nəticəsində şokolad yalnız potensial miqren tətikləyiciləri arasındadır. Bundan əlavə, bəzi ekspertlər şirniyyata olan istəklərin səbəb deyil, yaxınlaşan miqrenin əlaməti olduğunu düşünür.

 

QİDANIN MİQRENƏ SƏBƏB OLDUĞUNU NECƏ BİLƏ BİLƏRSİNİZ?

 

Miqrenə nəyin səbəb olduğunu müəyyən etməyə kömək etmək üçün Dr. Traub deyir: O, baş ağrısı gündəliyini ya təqvimdə, ya da jurnalda saxlamağı təklif etdi. Bu gündəliyə miqreninizi, hücumun şiddətini, istehlak etdiyiniz qidaları və qəbul etdiyiniz dərmanları qeyd etsəniz, sizi tətikləyən qidaları tapa bilərsiniz. Ancaq öz başınıza diaqnoz qoymaq düzgün olmadığı üçün bir mütəxəssisdən dəstək almalısınız.

 

Aynur Babayeva