Təbii süd və qatığda nələrə diqqət etmək lazımdır?

Tarix: 16:55 13.02.2025
Ən böyük narahatlıq doğuran məsələlərdən biri də bazar rəflərindəki süd və qatıqdan həqiqətən təbii olub-olmamasıdır. Dr. Müəllim Üzv Öznur Eyilcim süd və süd məhsullarında edilən saxtakarlıqları və onları anlamaq üçün praktiki yolları açıqlayıb.
Süd miqdarını artırmaq və südə su əlavə edərək maya dəyərini azaltmağa çalışmağın həm südün qida keyfiyyətini aşağı saldığını, həm də böyük bir sağlamlıq problemi yarada biləcəyini ifadə edən Dr. Müəllim Üzv Öznur Eyilcim, “Südə edilən saxtakarlıq laboratoriya testləri ilə aşkarlanır. Bununla belə, süd və süd məhsullarının təqlidi və ya saxtalaşdırılması dad, sıxlıq və rəng kimi sadə fiziki testlərin aparılması ilə də aşkar edilə bilər. Təbii süd ağ, tutqun və təmiz olmalıdır. Təhlükə üçün su əlavə edilən südün rəngi bir qədər mavidir. Sıxlıq testi aparılaraq südün təmiz olub-olmaması müəyyən edilə bilər. Təmiz südün sıxlığı suyun sıxlığından böyükdür. Buna görə də sıx bir tutarlılığa malikdir. Südə suyun əlavə edilib-edilmədiyini onun bir səthə töküldükdə necə yayıldığına və iz qoyduğuna baxaraq anlamaq olar.
Su əlavə edilmiş süd daha sürətli axarkən; Təmiz süd yavaş-yavaş və iz qoymadan axır.
“Bundan başqa, təmiz südün sıxlığı yüksək olduğundan, suya təmiz südü atdıqda o, dibinə çökür, halbuki su əlavə olunmuş süd düşürsə, dərhal stəkandakı suya qarışır və rəngin bulanıqlaşmasına səbəb olur”.
Südə su əlavə edilib-edilmədiyini təyin etməyin ən təsirli yollarından birinin onu qaynadıb yoxlamaq olduğuna diqqət çəkir. Müəllim Üzv Öznur Eyilcim, “Saf süd qaynadılan zaman səthində sıx qaymaq təbəqəsi əmələ gəlir. Bununla belə, su əlavə edilmiş süddə bu, ya daha az qaymaq əmələ gəlməsinə, ya da qaymaq əmələ gəlməsinə səbəb olur. Təmiz südün özünəməxsus dadı var. Süd içərkən sıx bir dad deyil, daha sulu bir dad hiss edirsinizsə, bu, südə su əlavə edildiyi deməkdir. Südün xarakterik dadına əsasən suyun əlavə edilib-edilmədiyini anlamaq olar".
Mənbə: pembe nar
Nigar Səmədli