Yemişin orqanizm üçün 6 faydası!
Bölmə: Maraqlı › ,Tarix: 19:33 21.06.2024
Yay aylarının əvəzolunmaz meyvələrindən biri olan yemiş, təravətləndirici və şirin dadı ilə dad qönçələrinizə xitab etməklə yanaşı, sağlamlığınıza da çoxsaylı faydalar təqdim edir. Yaxşı, yemişin sağlamlığa faydaları nələrdir? Yemiş 2-ci tip diabetdən qorunmasından dəri üçün yaxşılığına qədər sağlamlığa 6 təəccüblü faydası var!
Ballı yemişlər bütün yemişlərin ən şirinidir və adətən iyuldan sentyabr ayına qədər mövsümdə olur. Bu qovun tərkibində C vitamini, B vitamini, lif, antioksidanlar, həmçinin bol su kimi mühüm qida maddələri var. Xəbərlərimizdə qovun sağlamlıq üçün faydalarından bəzilərini topladıq. Həzm sistemindən sümük sağlamlığına qədər onun faydaları haqqında təfərrüatlar burada...
1. HƏZMİN SAĞLAMLIĞINI DƏSTƏKLƏYİCİ XÜSUSİYYƏTLƏRİ VAR
Milli Diabet və Həzm və Böyrək Xəstəlikləri İnstitutuna görə qəbizlik üçün ümumi vasitələrə daha çox lif yemək və bol su içmək daxildir. Yemiş istehlakı hər ikisini bir az təmin edir, buna görə də həzm sağlamlığına dəstəkləyici təsir göstərir.
2. DEHİDRASYONUN QARŞISINI ALA BİLƏR
Susuz qaldığınız zaman bədəniniz həddindən artıq istiləşir və bulanıq düşüncə, əhval dəyişikliyi, qəbizlik və böyrəklərdə daş əmələ gəlməsi ilə qarşılaşa bilərsiniz. Kifayət qədər su istehlak etmək nəmli qalmağınıza və dehidrasiyanın qarşısını almağa kömək edir. ABŞ Kənd Təsərrüfatı Departamentinin məlumatına görə, bir dilim qovun (təxminən 200 qram) təxminən 180 ml su ehtiva edir. Beləliklə, yemiş istehlakı bədəninizdə susuzluğu yatıra bilər.
3. İMMUNİTETİ DƏSTƏKLƏYƏ BİLƏR
İmmunitet sisteminin bakteriya, viruslar, göbələklər və parazitlər kimi patogenlərə cavab verməsi üçün C vitamini lazımdır. Bir stəkan doğranmış yemiş tərkibindəki C vitamini miqdarı gündəlik tələbatın təxminən üçdə birini təmin edir.
2017-ci ildə Nutrients jurnalında dərc edilən araşdırmaya görə, bədən suda həll olunan vitaminləri uzun müddət saxlaya bilmir, buna görə də sağlam immun funksiyasını dəstəkləmək üçün müntəzəm və kifayət qədər C vitamini qəbulu tələb olunur, beləliklə, yemiş istehlak edərək, özünüzü bu C vitamini ilə təmin edə bilərsiniz.
3. QAN TƏZYİQİNİ TƏNZİMLƏYƏ BİLİR
Kalium, böyrəklərinizin artıq natriumu (yüksək qan təzyiqinə səbəb ola biləcək bir qida) çıxarmasına səbəb olaraq qan təzyiqini idarə etməyə kömək edir. Beləliklə, kaliumla zəngin olduğu bilinən yemiş istehlakı qan təzyiqini tənzimləmək üçün də yaxşı ola bilər.
Bundan əlavə, 2021-ci ildə Plants jurnalında dərc edilən araşdırmaya görə, yemiş azot oksidi (NO) adlı maddənin istehsalını aktivləşdirir. NO qan damarları da daxil olmaqla bədəndəki hamar əzələlərin rahatlamasına kömək edir, bu da qan təzyiqinin aşağı düşməsinə səbəb ola bilər.
4. TİP 2 ŞƏKƏR DİABETİNDƏN QORUYA BİLƏR
Tədqiqatlar göstərir ki, şirin yemiş kimi meyvələr yemək tip 2 diabeti olan və ya risk altında olan insanlar üçün faydalı ola bilər. 2020-ci ildə Nutrients jurnalında dərc edilən bir araşdırma, daha aşağı glisemik indeksi olan meyvələrin 2 tip diabetli insanlarda qan şəkərinə nəzarət üçün faydalı ola biləcəyini tapdı. Beləliklə, yemiş kimi aşağı glisemik indeksli meyvələri istehlak etmələri yaxşı ola bilər.
5. SÜMÜK SAĞLAMLIĞINI DƏSTƏKLƏYİCİ TƏSİRİ VAR
Bal yemiş; Tərkibində C vitamini, K vitamini, maqnezium, kalium və antioksidantlar da daxil olmaqla, sümük əmələ gəlməsi və saxlanması ilə bağlı bir sıra qida maddələri var. Bundan əlavə, tək yemiş tərkibində olan C vitamini, omba sınığı və osteoporoz (sümük xəstəliyi) riskinin aşağı olması, eləcə də boyun və onurğada daha yüksək sümük mineral sıxlığı ilə əlaqələndirilir. Yəni sümük sağlamlığını dəstəkləyən bir meyvədir.
6. DƏRİYƏ MÜSBƏT TƏSİRİ OLA BİLƏR
Dərinin həcmini və formasını verən kollagen və elastin balansını tənzimləmək üçün dəri hüceyrələrinə C vitamini lazımdır. Bol C vitamini ehtiva edən yemiş sağlam dəri yaratmağa kömək edə bilər.
Mənbə: U.S. Department of Agriculture Food Data Central, Centers for Disease Control and Prevention, National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Disease, Nutrients, Plants, Health
Aysel Ağakərimova