Əriyin orqanizm üçün faydaları!
Bölmə: Maraqlı › ,Tarix: 22:09 28.06.2024
Ərik həm dadı, həm də sağlamlığa müsbət təsirləri ilə yaxşı bir yay meyvəsi alternatividir. Bu qızılı meyvə vitamin və minerallarla zəngindir və orqanizmimizə bir çox faydalar verir. Xəbərimizdə həzmdən dəri sağlamlığına, immunitet sistemini gücləndirməkdən göz sağlamlığına qədər geniş faydalar təmin edən ərik faydalarını bir araya topladıq.
1. SAĞLAM HƏZM ÜÇÜN LİF TƏRKİBİDİR
Ərikin əsas qida maddələrindən biri də lifdir. Bir stəkan təzə ərikdə təxminən 3,1 qram lif var ki, bu da DV-nin demək olar ki, 11 faizini təşkil edir. Bununla belə, 2020-ci ildə Nutrients jurnalında dərc edilən bir araşdırma, əriklərdəki lif tərkibinin həll olunan və həll olunmayan liflərə bölündüyünü aşkar etdi. Başqa sözlə, tərkibindəki həll olunan liflər nəcisin yumşalmasına və onun həzm sistemi vasitəsilə daha asan hərəkət etməsinə kömək edir, həll olunmayan liflər isə nəcisə kütlə qataraq onun hərəkət etməsinə imkan verir və qəbizliyin qarşısını alır.
2. İmmunitet və DƏRİ SAĞLAMLIĞI ÜÇÜN YAXŞIDIR
Bir stəkan ərikdə təxminən 15 qram C vitamini var ; Yəni gündəlik ehtiyacınızın 17 faizini ödəyir. Vitamin C sağlamlığın müxtəlif aspektləri, xüsusilə toxunulmazlıq və dəri sağlamlığı üçün vacib bir qidadır. Başqa sözlə, zərərli patogenlərə qarşı təbii müdafiəni təmin edir və qazanılmış immuniteti gücləndirir. Bundan əlavə, 2019-cu ildə Beynəlxalq Molekulyar Elmlər Jurnalında dərc edilən araşdırmaya görə , ərik birləşdirici toxumanın mühüm komponenti olan kollagen sintezinə kömək edə bilər. Dəri də immunitet sistemimizin bir hissəsi olduğundan, C vitamininin dəri sağlamlığına faydaları da immuniteti gücləndirən faydalara malikdir.
3. GÖZ SAĞLAMLIĞI ÜÇÜN ƏHƏMİYYƏTLİ QİDADIR
Göz sağlamlığı üçün faydalı qidalar dedikdə ağıla ilk gələn qida adətən kök olur. Bununla belə, ərik göz sağlamlığı üçün də faydalıdır. Ərik A vitamini ilə zəngindir və A vitamini gözün digər hissələrinin (buynuz qişa və konyunktiva membranları) optimal fəaliyyətində rol oynayır . Amerika Optometrik Assosiasiyasının məlumatına görə , ərikdə olan C vitamini də kataraktaya qarşı qoruyucu xüsusiyyətlərə malikdir.
4. ANTİOKSİDANLARIN YAXŞI MƏNBƏTİDİR
Əriklər C vitamini, A vitamini və beta karotin də daxil olmaqla yaxşı antioksidant mənbəyidir . Amerika Bağçılıq Elmləri Cəmiyyətinin jurnalında 2021-ci ildə nəşr olunan araşdırmaya görə, o , həmçinin xərçəng və ürək-damar xəstəliklərinin aşağı nisbətləri ilə əlaqəli olan başqa bir antioksidan növü olan fenolik birləşmələrlə zəngindir.
5. NƏMLƏDİCİ TƏSİRİ VAR
Əriklər təxminən 85 faiz sudan ibarətdir, buna görə də onlar yalnız vacib qida maddələrini deyil, həm də nəmləndirir. ABŞ Xəstəliklər və Nəzarət Mərkəzlərinə görə , çoxlu maye içmək bədən istiliyini tənzimləməyə və tullantıları (sidik, tər və bağırsaq hərəkətləri vasitəsilə) aradan qaldırmağa kömək edir.
Mənbə: Beynəlxalq Molekulyar Elmlər Jurnalı, Amerika Bağçılıq Elmləri Cəmiyyəti