Zeytun yağını sağlam edən nədir?
Bölmə: Maraqlı › ,Tarix: 19:23 18.07.2024
Zeytun yağı nə çox doymuş, nə də çox doymamış və sağlam olmasının əsas səbəbi budur. Unudulmaması lazım olan başqa bir məqam isə zeytun yağının tərkibindəki xlorofilin işığın təsiri ilə oksidləşməni tətikləməsidir. Buna görə də zeytun yağını oksigenlə yanaşı işıqdan da qorumaq çox vacibdir.
Zeytun yağının populyarlığı Aralıq dənizi pəhrizinin uzun və sağlam həyatın açarı olduğunu göstərən araşdırmaların sayına nisbətdə artır.
Zeytun yağının niyə sağlam olduğunu anlamaq üçün ilk növbədə zeytun yağının meyvə şirəsi olduğunu xatırlamalıyıq. Axı o, ağacdan topladığımız meyvələri sıxmaqla əldə edə biləcəyimiz yeganə yağdır.
Zeytun yağının tərkibində olan polifenol birləşmələri antioksidant kimi fəaliyyət göstərir. Oksidləşmənin azaldılması həm də hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alaraq bir çox xəstəliyin qarşısını alır. Polifenollar həmçinin qan təzyiqi və xolesterini aşağı salaraq ürək xəstəliyi riskini azaldır. Yüksək polifenollu zeytun yağı metabolik sindroma səbəb olan risk faktorlarının ortaya çıxmasına təsiri olduğu bilinən genlərin ifadəsinə müsbət təsir edərək ürək sağlamlığını qorumağa kömək edir. DNT-də saxlanılan məlumatların zülalların və ya digər molekulların istehsalı üçün təlimatlara çevrilməsinə "gen ifadəsi" və ya sadəcə olaraq "gen ifadəsi" deyilir.
Zeytun yağına yüngül acılıq verən komponentlərdən biri olan oleokantal boğazın arxasındakı yüngül yanma hissi ilə varlığını ortaya qoyur. Xərçəng riskini azaltdığı bilinən bu maddə Alzheimer başda olmaqla bir çox neyrodejenerativ xəstəliklərin olma ehtimalını da azaldır. Bu, həm də viruslardan qorunmağımıza kömək edir.
Xərçəng xəstələri ilə aparılan araşdırmalar göstərir ki, zeytun yağına əsaslanan pəhriz seçən xəstələrdə çəki artımı, insulin, qan təzyiqi və trigliserid səviyyələrində müsbət irəliləyişlər müşahidə olunur.
Mənbə: halildurmus.com
Nigar Səmədli