Süd niyə ağdır ?
Bölmə: Maraqlı › ,Tarix: 10:35 06.08.2024
Südün 87,5 faizi sudan, qalan hissəsi isə oxşar nisbətdə yağ, zülal, laktoza və minerallardan ibarətdir. Onlar əsasən, şəffaf südə qeyri-şəffaf ağlıq verən 3,5 faiz kütləsi olan suda dayandırılmış zülallardır. Zülallar uzun, zəncirvari quruluşa malik mürəkkəb molekullardır. Süddə yüzlərlə zülal növü vardır.
Zülallar uzun, zəncirvari quruluşa malik mürəkkəb molekullardır. Süddə yüzlərlə zülal növü vardır. Süd zülalları kiçik kalsium fosfat qruplarının ətrafında toplanır və misel adlanan molekul yığınlarını əmələ gətirir.
Misel adlanan zülal aqreqatlarının strukturları təqribən 150 nanometr diametrdədir və südün hər tərəfinə yayılmışdır. Bu strukturlar işığı bütün dalğa uzunluqlarına yayaraq südün ağ görünməsinə səbəb olur.
Niyə çiy süd istiliklə müalicə edilməlidir ?
Çiy süd bütün dünyada istiliklə müalicə olunur. Bunun səbəbi südün mikroorqanizmlərin yaşaması, inkişafı və çoxalması üçün çox uyğun mühit yaratmasıdır. Birinci mərhələdə sağlam inəklərin süd vəzilərindən ifraz olunan süddə zərərli bakteriya aşkar edilmir. Ancaq süd ifraz edildikdən sonra heyvanlarda südün keçdiyi məmə kanalları və döş ucları kimi yerlərdə yaşayan bakteriyalar südə qarışa bilər.
Bundan əlavə, südün natəmiz şəraitdə sağılması və uyğun olmayan temperaturda saxlanması kimi bir çox ekoloji faktorlar çiy süddə insan sağlamlığı üçün təhlükə yarada biləcək bakteriyaların olmasına səbəb ola bilər. Vərəm xəstəliyinə səbəb olan mikroblar, hamilə qadınlarda uşaq düşməsinə səbəb olan brusella bakteriyaları, bağırsaqlarda ishal xəstəliyinə səbəb olan və hətta ölümə səbəb ola bilən E.Coli bakteriyaları, müxtəlif infeksiyalara səbəb olan bakteriyalar, Q qızdırması adlanan xəstəliyin törədicisi bəziləridir. süddə tapıla bilən mikroblardan.
Süd haradan yığılır ? Bütün süd fabrikə qəbul edilirmi ?
Müasir müəssisələr südü təsərrüfatlardan və ya Türkiyə Süd İstehsalçıları Birlikləri, Türk Yetiştiriciler Birlikləri və ya kooperativlər vasitəsilə toplayır. Fabrikə təhvil verilən süd əvvəlcə antibiotik testindən keçirilir. Antibiotik testindən keçən süddə bakteriya, somatik hüceyrə sayı və yağ-zülal analizi aparılır. Yalnız qanuni və zavod standartlarına cavab verən süd qəbul edilir və soyuq zəncir daxilində süd fermasına aparılır.
Mənbə: halildurmus.com
Nigar Səmədli