Bədəniniz ikinci beyninizi məhv edir! Heç toxunmayın, çox zərərli olduğu ortaya çıxır
Bölmə: Maraqlı › ,Tarix: 12:33 16.08.2024
Gün ərzində istehlak etdiyimiz qidalar orqanlarımızın sağlam fəaliyyətində mühüm rol oynayır, lakin bəzi qidalar biz fərqinə varmadan sağlamlığımıza ciddi ziyan vura bilər. Milyonlarla sinir hüceyrəsi və immun sistem hüceyrələrinin 70 faizini ehtiva etdiyi üçün "ikinci beynimiz" adlandırılan bağırsaqlarımız bu prosesdə böyük əhəmiyyət kəsb edir. Hər dişləmədə sağlamlığınızı oğurlayan o qidalar...
Bədənin ikinci beyni: bağırsaqlar.
Mütəxəssislər bağırsaqlara bədənimizdəki bütün orqanlardan fərqli yanaşırlar. Çünki bağırsağın öz qərarlarını vermək qabiliyyəti olduğu bilinir. Ona nə edəcəyini söyləmək üçün beyindən ayrı bir əmrə ehtiyac yoxdur. Müvafiq olaraq, bağırsaqlar sinir hüceyrələrinin ən yüksək sıxlığının yerləşdiyi yerdir. İmmunitet sisteminizi təşkil edən hüceyrələrin 70 faizi bağırsaqlarda yerləşir. Bu səbəbdən də “ikinci beyin” olaraq xarakterizə edilir. Yediyiniz, həzm etməyiniz və ya həzm etmədiyiniz hər hansı bir təsiri bədəninizdə müşahidə olunur.
Mütəxəssislər həzm problemlərinə səbəb olan qidaların istehlakının qrip kimi ümumi xəstəliklərə tutulma ehtimalını artırdığını təklif edirlər. Bundan əlavə, immun sistemini güclü saxlamaq üçün bağırsaq sağlamlığınıza fikir verməli olduğunuzu söyləyirlər.
Qidalanmalarınızda müxtəliflik göstərin.
Bağırsaqlarımızda trilyonlarla mikrob və bakteriya var. Bu mikroblar sağlamlığımız üçün mühüm rol oynayır. Hər bir mikrob və bakteriya qrupu müxtəlif spesifik qidalarla qidalanır və inkişaf edir. Mikroblarımız içimizdəki ev heyvanları kimidir. Daha sonra onları düzgün qidalandırmalı və sağlamlığımızı qorumaq üçün zərərli və monoton qidalanmadan uzaq durmalı, bağırsaqlarımızı dəstəkləyəcək qidaların müxtəlifliyinə diqqət yetirməliyik. Zərərli qidalanma vərdişləri bu bakteriya və mikrobların inkişafının qarşısını almaqla yanaşı, onların sayının azalmasına da səbəb ola bilər.
Lifli qidalar istehlak edin.
Gün ərzində istehlak etdiyimiz bəzi qidalar həzm sistemimizin səmərəli işləməsinə və sağlam bağırsaq florasının yaradılmasına kömək edə bilər. Digər tərəfdən, lifsiz və işlənmiş qidaların bağırsaqlara demək olar ki, dağıdıcı təsir göstərdiyi məlumdur. Mümkün olduqca liflə zəngin və təbii qidalanma vərdişini qəbul etməli və işlənmiş qidalara üstünlük verməlisiniz.
Ləzzətli təhlükə: xəmirlər.
Xəmir məmulatları ləzzətli görünüşü və xoş dadı ilə süfrələrimizin əvəzolunmaz hissəsi kimi seçilir. Bununla belə, onlar ən çox işlənmiş qidalar arasındadır. İşlənmiş un və yüksək şəkər tərkibi həm qısa, həm də uzun müddətdə bağırsaqlarımıza mənfi təsir göstərərək həzm sistemimizi çətin vəziyyətdə qoyur.
Nəzarəti istəklə edin və özünüz edin.
Simit, xəmir və bir çox başqa çeşidlər kimi çoxumuzun istehlak etdiyi bu məhsullarda yüksək miqdarda şəkər və sağlam olmayan yağlar var. Bu əlavə edilmiş şəkərlər və qeyri-sağlam yağlar bağırsaqdakı bakteriya və mikrobların tarazlığını poza bilər. Bu səbəblə mütəxəssislər nəzarətli şəkildə istehlak edilməsini və mümkünsə insanın sağlam maddələrlə hazırlayıb istehlak etməsini tövsiyə edir.
Pərdələnmiş xəmirləri istəklə etməyin.
Ola bilsin ki, siz özünüz hazırlamısınız və tərkibində ən faydalı maddələr ola bilər. Ancaq bu məhsul köhnəlmişdirsə, ondan uzaq durmalısınız. Çünki köhnəlmiş xəmirlər zamanla mikroorqanizmləri qəbul edə bilər. Köhnəldikcə xəmirlər nəm və hava ilə təmasda olur, bakteriya və göbələklərin inkişafı üçün əlverişli mühit yaradır. Bu mikroorqanizmlər həzm sistemində zərərli təsirlər yarada, bağırsaq florasını poza və həzm problemlərinə səbəb ola bilər. Eyni zamanda, köhnəlmiş xəmirlərdə istifadə olunan yağlar zamanla xarab olmağa başlayır. Bu, qeyri-sağlam trans yağların və sərbəst radikalların əmələ gəlməsinə səbəb ola bilər.
Mənbə: pembenar
Nigar Səmədli