Xurma toxumlarının faydaları!

Bölmə: Maraqlı › ,
Tarix: 20:51 16.08.2024

Xurma toxumları ümumiyyətlə xurma istehlak etdikdən dərhal sonra atdığımız qalıqlardır. Ancaq bu toxumları atmaq əvəzinə faydalı şəkildə istifadə edə bilərsiniz. Toksinlərin atılmasında çox faydalı olan xurma toxumu qaraciyər və böyrəklər üçün qoruyucu qalxan rolunu oynayır.

Beləliklə, xurma toxumlarını necə istehlak etmək olar ?

Xurma ləpəsinin sərt və qabıqlı quruluşu onu necə istehlak etmək barədə çaşqınlıq yarada bilər. Tərkibindəki qida mənbələri haqqında eşitdiyiniz zaman atmağı dayandıracağınız xurma toxumları bunlardır.

Sağlamlığa bir çox təsiri olduğu bilinən xurma, xüsusilə qan şəkərini tarazlaşdırmaqda təbii dərman kimi çıxış edir. Yüksək lif, maqnezium və vitamin mənbəyi olan xurma toxumları qədər orqanizm üçün faydalıdır.

Pis xolesterol damar divarlarında toplanır və damarları bağlayır. Bu, infarkt və ya vuruş kimi ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Xurma ləpələrinin istehlakı bu riskləri azaltmaqla ürək sağlamlığınızı qorumağa kömək edə bilər. Bundan əlavə, sağlamlığınıza töhfə verən faydalı yağlar da ola bilər.

Tərkibindəki müxtəlif vitaminlər və minerallar enerjinizi yüksək tutaraq gün ərzində daha aktiv olmağa imkan verir. Xüsusilə sıx fiziki fəaliyyət və ya idman zamanı təbii enerji mənbəyi kimi istifadə edilə bilər. Yorğun hiss etdiyiniz zaman xurma toxumu yeyin.

Xurmanın ləpəsində çoxlu lif var. Qəbizlik kimi həzm problemləriniz varsa, xurma toxumu tez-tez tövsiyə olunan təbii həllərdən biridir. Toxumdakı liflər bağırsaqlarımızdakı faydalı bakteriyaları qidalandırır və onların sayını artırır.

Təbii ağrı kəsici və iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik ola bilər. Xüsusilə oynaq və ya əzələ ağrılarından əziyyət çəkən insanlar üçün faydalı ola bilər. Təbii quruluşu sayəsində kimyəvi tərkibsiz bir alternativdir.

Xüsusilə qaraciyər və böyrəklərin qorunmasına kömək edir. Qaraciyər orqanizmin ümumi sağlamlığı üçün təmiz saxlanmalı olan orqandır. Xurma toxumları toksinlərin atılmasını da asanlaşdırır. O, həmçinin öd daşının müalicəsində də istifadə olunur. Onun iltihab əleyhinə xüsusiyyətləri onu təbii dərman edir.

Xurma toxumlarını necə istehlak etmək olar ?

Əvvəlcə xurma toxumlarını toplamaq lazımdır. Nəm və günəş işığı olmayan yerdə qurumağa buraxın. Kifayət qədər quruduqdan sonra su və yağsız orta odda qovurun. Xırtıldayan zaman blenderə qoya bilərsiniz. Əldə etdiyiniz tozdan istədiyiniz kimi istifadə edə bilərsiniz. Bir çox insan xurma toxumlarından istifadə edərək hazırlanan qəhvə resepti ilə maraqlanır. Əslində çox sadədir.

Xurma paxlalarından qəhvə əldə etmək üçün əvvəlcə paxlaları yuyun və təmiz parça ilə qurudun. Sonra nimçəyə qoyub sobaya qoya bilərsiniz. Qızdırıldıqdan sonra onu rondodan keçirə bilərsiniz. Un halına gələndə hazır olacaq. Əldə etdiyiniz tozdan adi kofe hazırlayırmış kimi istifadə edə bilərsiniz. Sınayanlar çox dadlı olduğunu deyirlər.

Xurma toxumlarını udmaq olarmı ?

Mütəxəssislərin fikrincə, xurma toxumlarını birbaşa udmaq təhlükəli nəticələrə səbəb ola bilər. Traxeyaya qaçan toxumlar bir çox pis vəziyyətə səbəb ola bilər. Əzdikdən sonra mütləq istehlak edin.

Nigar Səmədli