Süzülmüş qatıqdan hazırlanmış təbii dərman

Bölmə: Maraqlı › ,
Tarix: 10:30 11.09.2024

Türkiyənin ənənəvi delikateslərindən olan Kurut süzülmüş qatıqdan hazırlanmış təbii antibiotikdir. Uzun müddət saxlanıla bilən bu qida, sümük sağlamlığından bağırsaqlara qədər faydalı təsirlər təqdim edir. Üstəlik, bəzi maddələrlə qarışdırdıqda inanılmaz təbii dərman əldə edilir.

Kurut hazırda Qırğızıstanda da məşhur yeməklərə çevrilib. Ənənəvi əl istehsalı yeməklərdən olan Kurut yerli süfrələrdə öz yerini tutur. Bu qida sağlamlığımız üçün faydalıdır, görün nə təsirləri var.

Türk mətbəxində olduğu kimi Qırğızıstan mətbəxində də istifadə edilən Kurutun resepti min illər boyu nəsildən-nəslə ötürülür. Qalın süd məhsulu olan Kurut sağlamlığa faydaları ilə seçilir.

Kurut süzülmüş qatıqdan suyun çıxarılması ilə əldə edilir. Keçmişdən günümüzə gələn bu ləzzət indi fərqli rəng və ölçüləri ilə hər zövqə uyğun hazırlana bilir. Xalq arasında təbii antibiotik kimi tanınır.

Süzülmüş qatıqdan alınan quru meyvələr parça torbada süzülür. Daş duzu və duz əlavə edildikdən sonra kölgəli yerdə qurudulur. Hər tərəfi quruyanda bərkiməyə başlayır. Yaranan qurut ümumiyyətlə şorba, mantı və bəzi yerli yeməklərlə birlikdə yeyilir.

Sümükləri gücləndirir
Qatığın ekstraktından əldə edildiyi üçün tərkibində yüksək keyfiyyətli protein var ki, bu da orqanizmin əzələ qurmasına və toxumaların bərpasına kömək edir. Qida dəyəri son dərəcə yüksək olan Kurut xüsusilə uşaqlar və idmançılar üçün faydalı qidadır.

Qatıq təbii probiyotik qaynağıdır və kurut da bu faydanı qoruyur. Probiyotiklər bağırsaq sağlamlığı üçün vacibdir və həzmi tənzimləyir. Bu sayədə qəbizlik kimi həzm problemlərinin qarşısını almağa kömək edir.

Kalsium sümük və diş sağlamlığı üçün kritik bir mineraldır. Kalsiumun qəbulu inkişaf etməkdə olan uşaqlar, hamilə qadınlar və yaşlılar üçün xüsusilə vacibdir. Tərkibindəki digər minerallar və vitaminlər sayəsində ümumi sağlamlığa müsbət təsir göstərir.

Süddə məşqdən sonra əzələlərin bərpasını dəstəkləyən amin turşuları var. Əzələ kütləsini artırmaq üçün də istehlak edilir. İdmançılar idman performansını yaxşılaşdırmaq üçün tez-tez süd tərkibli qidaların istehlakına diqqət yetirirlər. Çox zəhmətli bir hazırlıq kimi görünsə də, qurut hazırlamaq olduqca sadədir.

Qatıqdan istifadə edərək kurut etmək istəyənlər əvvəlcə qatıqları qazana qoyub qarışdırmağa başlasınlar. Bir müddət sonra qaynamağa başlayacaq. Bu proses sayəsində qatığın qalın bir tutarlılığa çatmasını təmin edəcəksiniz. İncə bir parça torbaya qatıq və ya qaynadılmış südü tökün. Mayenin yaxşıca boşaldılması üçün bir müddət oturmasına icazə verə bilərsiniz.

Bu, proses bir neçə saatdan çox çəkə bilər. Süzülmüş qatıq və ya südü istədiyiniz formada verin. Günəşli yerdə və ya kölgədə qurutmalısınız. Havalandırılan yerlərin seçilməsi qurutma prosesini sürətləndirəcək. Tamamilə quruduqdan sonra onu hava keçirməyən qabda saxlaya bilərsiniz.

Mənbə: Pembenar
Nigar Səmədli