Gözləri gücləndirən 7 ən təsirli qida! “Gündə bir və ya iki dəfə yemək kifayətdir"
Bölmə: Maraqlı › ,Tarix: 12:25 19.08.2024
Son illərdə göz sağlamlığımızı təhdid edən amillər sürətlə artmaqdadır. Uzun müddət kompüter və telefon ekranlarına baxmaq, günəşin zərərli şüalarına məruz qalmaq, qeyri-sağlam qidalanma və gec yatmaq; Bədənimizin ən mühüm hiss orqanlarından biri olan gözlərimiz getdikcə pisləşir. Bəzi qidaların gözləri gücləndirməsində önə çıxdığını ifadə edən Prof. Dr. Ayşe Öner sağlam gözlər üçün süfrəmizə daxil etməmiz lazım olan 7 təsirli qidanı sadaladı.
1. Sitrus meyvələri.
Prof. Dr. Ayşe Öner, “Göz sağlamlığı" üçün meyvə istehlakı tərəvəz istehlakı qədər əhəmiyyətlidir. Bu nöqtədə ən yaxşı seçim, şübhəsiz ki, sitrus meyvələridir. Naringi, portağal, limon və qreypfrut kimi sitrus meyvələri tərkibindəki yüksək miqdarda C vitamini sayəsində göz sağlamlığı üçün faydalıdır və tor qişa problemlərinin qarşısını alır. Mümkünsə, gündə ən az 5 porsiya tərəvəz və ya meyvə istehlak edilməlidir. Zəngin C vitamini qaynağı olan sitrus meyvələri başda olmaqla tərəvəz və meyvələri səhər yeməyi daxil olmaqla hər yeməkdə istehlak etməyə diqqət etmək lazımdır. "Gündəlik tərəvəz və meyvələrin ən azı iki hissəsi yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər və ya portağal, limon və ya pomidor kimi sitrus meyvələri olmalıdır" deyir.
2. Kök.
Kök əsrlərdir gözlərə faydalı olduğu bilinən qidalardan biridir. Bol A vitamini ehtiva edən, B, C, D və E vitaminləri ilə zəngin olan yerkökü, tərkibindəki karoten, şəkər və fosforla da göz sağlamlığına qatqı təmin edir. Gözlərimizi qorumaq və gücləndirmək üçün gündə bir və ya iki orta boy kök yemək kifayətdir.
3. Balıqlar.
Digər heyvan mənşəli qidalardan fərqli olaraq, balıqda doymuş yağ əvəzinə doymamış yağ turşuları adlanan omeqa-3 yağ turşuları var. Omeqa-3 bədən tərəfindən istehsal olunmayan və daha çox balıqda olan son dərəcə faydalı bir yağdır. Prof. Dr. Ayşe Öner, “Balığın tərkibində olan Omeqa-3 və digər antioksidant maddələr torlu qişa sağlamlığı üçün vacibdir və eyni zamanda bizi göz quruluğundan qoruyur. Bəzi tədqiqatlar göstərir ki, həftədə iki dəfə balıq yeyən insanlarda makula degenerasiyası və quru gözlər daha az baş verir. Balıq yağda həll olunan vitamin və minerallarla da zəngindir. Balıqda bol miqdarda A, B qrupu (B1, B2, B6, B12), D, K vitaminləri və yod var. “Hər növ balıq göz sağlamlığı üçün faydalı hesab edilsə də, yağlı balıqlar sinfinə aid olan tuna, qızılbalıq, hamsi, ətirşah, sardina, alabalıq və skumbriyaya daha çox üstünlük verilməlidir” deyir.
4. Qırmızı ət.
Göz sağlamlığı üçün ət istehlakına laqeyd yanaşmaq olmaz. Zülal, dəmir və sinklə zəngin olan qırmızı ət də B qrupu vitaminlərinin mühüm mənbəyidir. Qırmızı ətin tərkibindəki dəmir tərkibi ilə qan azlığının qarşısını alan və qan istehsalını dəstəkləyən B12 vitamini sinir sistemində də mühüm rol oynayır. Qırmızı ət istehlakı bədənin sink ehtiyacını böyük ölçüdə ödədiyi üçün onun göz sağlamlığı üçün faydaları qaçılmazdır. Qırmızı ət həftədə 2-3 dəfə istehlak edilməlidir. İdeal gündəlik ət istehlakı 70-100 qramdır.
5. Yaşıl tərəvəz.
Bütün yaşıl tərəvəzlər göz sağlamlığı üçün yaxşıdır. İspanaq, kahı, kələm, brokoli və Brüssel kələmi kimi tərəvəzlər tor qişa üçün xüsusilə faydalıdır, çünki onların tərkibində beta karotin, lutein və zeaksantin var. Tərkibindəki yüksək C və E vitamini ilə də göz sağlamlığına böyük töhfə verirlər.
6. Qoz - fındıq.
Araşdırmalara görə; Gözlərə faydalı olan digər qida növünün də qoz - fındıq olduğunu ifadə edən Göz Sağlamlığı və Xəstəlikləri Mütəxəssisi Prof. Dr. Öner deyir: “Tərkibində antioksidanlar olduğu üçün qoz-fındıq göz sağlamlığı üçün son dərəcə faydalıdır." Onlar həmçinin yüksək Omega-3 tərkibinə malikdirlər. Püstə, badam, fındıq, qoz, anakardiya və günəbaxan tumlarında yüksək miqdarda lutein var. İdeal olaraq; Qoz-fındıqları bütöv qovurmadan çiy istehlak etməkdir. "Makulyar degenerasiya başlanğıcı olan insanlara gündə bir ovuc qoz-fındıq yemək tövsiyə olunur".
7. Yumurta.
Göz Sağlamlığı və Xəstəlikləri Mütəxəssisi Prof. Dr. Ayşe Öner, “Yumurta güclü bir protein, vitamin və antioksidant qaynağıdır." Həm də C və E vitaminləri ilə zəngin qidalardan biridir. Tərkibindəki əhəmiyyətli miqdarda sink sayəsində gözlərimiz üçün bir xəzinə rolunu oynayır və göz xəstəlikləri riskini azaldır. Tərkibindəki lutein və zeaksantin də makula degenerasiyasına qarşı qoruyur. Gündə bir yumurta yemək göz sağlamlığını dəstəkləyir.
Mənbə: pembenar
Nigar Səmədli