Dünyanın hər yerindən 10 Yeni il gecəsi yeməkləri

Bölmə: Maraqlı › ,
Tarix: 22:21 11.12.2023

Dünya yeni ilə qədəm qoymağa hazırlaşarkən, xüsusi tortlar və çörəklər hazırlayacaq, uzun ömür rəmzi əriştə bişirəcək, pulun simvolu olan ringa, bolluq simvolu olan mal əti yeyəcək.

Təfərrüatlar müxtəlifdir, lakin ümumi mövzu oxşardır: Bolluq və bolluqla dolu yeni il üçün yemək və içmək lazımdır.

 

Dünyanın hər yerindən 10 Yeni il yeməyi təqdim edirik:

 

Hoppin' John, Amerika

Amerikanın cənub bölgələrində ümumi Yeni il ənənəsi olan Hoppin' John, Yeni il ərəfəsində yeyilən yeməkdir. Yeməyin yeni ildə uğurlar gətirdiyinə inanılır. Yeməyin tarixi və adı ilə bağlı müxtəlif şərhlər var; Bununla belə, güman edilir ki, hazırda bişirilən yeməyin kökləri Afrika və Qərbi Hindistana gedib çıxır və oradan da Şimali Amerikaya qullar tərəfindən gətirilib.

 

 

12 üzüm, İspaniya

İspaniyada insanlar ənənəvi olaraq Madridin Puerto del Sol şəhərindəki saat qülləsinin qarşısında toplaşan izdihamı göstərən canlı yayıma baxaraq yeni ili qarşılayırlar. İspaniyada Yeni il gecəsi saat əqrəbi 12-ni vuranda 12 üzüm yemək adətdir. Saatın əqrəbləri gecə yarısını vuranda saat zənginin hər zərbəsi üçün bir üzüm yeyirlər. Ənənə 20-ci əsrin əvvəllərində bol məhsula görə ölkənin cənubunda üzümçülər tərəfindən başlamış və bir çox ispandilli xalqlara yayılmışdır.

 

Tamales, Meksika

Tamales, ət və pendir kimi ləzzətli şeylərlə doldurulmuş və qarğıdalı və ya banan yarpaqlarına bükülmüş qarğıdalı xəmiri Meksikada demək olar ki, hər cür xüsusi günlərdə süfrələri bəzəyir. 

 

Oliebollen, Hollandiya

Bu qızardılmış yağ topları Hollandiyada küçə satıcıları tərəfindən satılır və ənənəvi olaraq Yeni il ərəfəsində istehlak edilir. Bunlar lokmaya bənzər küftə kimidir; Qarağat və ya kişmiş ilə doldurulmuş bir top xəmir qızardılır və şəkər tozu ilə örtülür.

 

Panettone çörəyi, İtaliya

Panettone Milad mövsümünə xas şirin çörək növüdür, İtaliyanın Milan şəhərindən Cənubi Avropa və Latın Amerikasına, oradan da Amerika və Avstraliyaya yayılır. Bəziləri onu şirin olduğuna görə “tort” kimi təsnif etsə də, mayalanma texnikası ilə hazırlandığından çörək kimi qəbul edilir. Klassik reseptdə əsas ədviyyatlar şəkərli portağal, limon qabığı və kişmişdir. Onu xüsusi edən xüsusiyyətlərdən biri də yavaş-yavaş hazırlanaraq günlərlə mayalanması, adətən günlər əvvəldən başlaması və bir çox reseptə görə 3 dəfə mayalanmasıdır.

 

Soba noodle, Yaponiya

Yaponiyada ailələr Yeni il ərəfəsində əvvəlki illə vidalaşmaq və yenisini qucaqlamaq üçün qarabaşaq soba əriştəsini bişirirlər. Ənənənin kökləri 17-ci əsrə gedib çıxır və uzun əriştə məhsuldarlığı və uzun ömrü simvollaşdırır. 

 

Kral tortu

Kral tortu ənənəsi saysız-hesabsız mədəniyyətlərdə özünü göstərir: məsələn, yunanlarda Vasilopita, fransızlarda isə gateau və ya galette des rois var. Meksikalılar Rosca de Reyes yeyərkən, bolqarlar banitsanın dadını çıxarırlar. Tort adətən Yeni il gecəsi gecə yarısı yeyilir. Tortun içində qızıl pul gizlədilir və onu tapan adamın ili bolluq və bərəkətlə dolu olacağına inanılır.

 

Cotechino con lenticchie, İtaliya

İtalyanlar yeni ili La Festa di San Silvestro ilə qarşılayır və ümumiyyətlə uğurlar gətirdiyinə inanılan ənənəvi cotechino con lenticchie (kolbasa və mərcimək güveç) yeyərək qeyd edirlər. Yemək chiacchiere, bal və şəkər tozu ilə örtülmüş qızardılmış xəmir topları və ağ şərabın bir tərəfi ilə bitir.

 

Ringa balığı turşusu

Gümüş ringa balığı Polşa və Skandinaviyanın bir çox bölgələrində bol olduğundan, bu ölkələrdə bolluq və bolluqla dolu yeni il gətirəcəyi ümidi ilə gecə yarısı duzlu balıq yeyilir. Bəzi insanlar balıqlarını qaymaqlı sousla yeyərkən, bəziləri soğanı kənarda yeməyə üstünlük verir.

 

Kransekage, Danimarka ve Norveç

Kransekage sözün əsl mənasında pişi tortu deməkdir; Tort qüllələri bir çox konsentrik tort üzüklərinin üst-üstə yığılması ilə tikilir. Danimarka və Norveçdə Yeni il ərəfəsində istehlak edilir. O, marzipandan hazırlanır və adətən ortada bir şüşə şərab qoyulur, bəzəklər, bayraqlar, krakerlər və s. bəzədilir.

 

Aydan İsayeva

Mənbə: Habertürk