Həddindən artıq şəkər istehlakı dəridə qırışlara səbəb olur
Bölmə: Maraqlı › ,Tarix: 22:48 25.12.2023
Dietoloq Cemre Balkan, həddindən artıq şəkər istehlakının bəzi zülallara zərər verdiyini və dəridə qırışlara, sallanmalara, səthin pozulmasına və sızanaqlara səbəb olduğunu bildirib.
Süfrə şəkəri olaraq da bilinən ağ şəkərin həddindən artıq istifadəsi bəzi sağlamlıq problemlərini də gətirir. Diyetisyen Cemre Balkan, həddindən artıq şəkər istehlakı səbəbiylə bel və qarın yağının artması, dəri qırışları, köklük, bədbəxtlik, mədə narahatlığı və yaddaşın azalması kimi mənfi təsirlərin meydana gələ biləcəyini ifadə edərək xəbərdarlıqlar edib.
Şəkərdən gələn enerjinin gündəlik enerji ehtiyacının yüzdə 10-u keçməməsi, hətta yüzdə 5-in altında olması lazım olduğunu vurğulayan Balkan, “Orta gündəlik meyvə istehlakı təbii şəkər qəbulumuz üçün kifayətdir. Həddindən artıq işlənmiş şəkər qanla bütün bədənə yayılır və bel, qarın, omba, döş və ayaqlar kimi nahiyələrdə yağ kimi toplanır. Bu yağlar böyrək, ürək kimi orqanlara paylanır və orqanlar öz funksiyalarını yerinə yetirə bilmirlər.
Beləliklə, şəkər diabet və ürək xəstəliklərinə səbəb olur. Şəkər molekulları bədəndə həddindən artıq olduqda, zülallara bağlanır və zülalın quruluşunu dəyişir. Dərinin ən əhəmiyyətli strukturları olan kollagen və elastin zülalları zədələnir.
Cemre Balkan qeyd edib ki, bu zülalların zədələnməsi dəridə qırışlara, sallanmalara və səthin korlanmasına səbəb olur və insulinin ani artması da sızanaq problemlərinə səbəb ola bilər.
Vüqar Alışov