Qastronomik qəzalar: Səhvən aşkar edilən qidalar
Bölmə: Maraqlı › ,Tarix: 19:58 03.01.2024
İnsanlar yeni dadları sınamağı sevirlər. Fərqli dadları yaşamaq üçün reseptləri daim dəyişirlər. Yaxşı, bilirsinizmi, səhvən nə icad edilib? Budur sizin üçün təsadüfən tapılan qidalar...
Mətbəxlər təsadüflər və səhvlərin gətirdiyi ləzzət kəşfləri ilə dəyişə bilər. Bir anlıq ehtiyatsızlıq və ya gözlənilməz tərkib hissəsinin əlavə edilməsi yeni qida birləşmələrini ortaya qoyur. Bu qidalar mətbəxdə mümkün səhvlərin təkcə yemək bişirmə prosesini deyil, həm də qastronomiya dünyasını necə zənginləşdirə biləcəyini göstərir. Təsadüfən kəşf edilən bəzi qidaların hekayəsi...
DONDURMA
1905-ci ildə San-Fransiskoda bir gecə 11 yaşlı Frank Epperson su və çörək soda qarışığı ilə oynayırdı; O, mikser hələ də içərisindəykən gecəni eyvanında qoyub. Ertəsi gün səhər qarışığa qayıdanda donduğunu və uşaq kimi dadına baxdı. Hər yay özünüzü sərinləmək üçün yediyiniz dondurma belə icad edilib.
SÜNİ DADLANDIRICILAR
Süni dadlandırıcılar real şəkərə alternativdir və qidaya demək olar ki, sıfır kalori əlavə edir. 1879-cu ildə universitet kimyaçısı Konstantin Fahlberq işdən sonra ovucunda şirin bir dad hiss etdi və bunu laboratoriyada çox qaynadılmış kimyəvi maddələrlə əlaqələndirdi və sonra qarışığı sınaqdan keçirdi. Almaniyaya qayıtdıqdan sonra ilk süni tatlandırıcı olan saxarini istehsal etməyə başlayıb.
NACHOS
İkinci Dünya Müharibəsi zamanı tamamilə təsadüfən ortaya çıxıb. Əsgərlər və onların arvadları Meksika kafesinə daxil olublar, burada İqnasio Anaya adlı şəxs ac qonaqları yedizdirməyi öz üzərinə götürüb və nəyəsə böyük ehtiyacı var. Qızardılmış tortilla dilimləri tapdı, üstünə bir neçə qat əlavə etdi və xidmət etdi. Bu nəticə indi geniş istifadə olunan sevimli halına gəldi. Bu ləzzətli yeməyin adının nə olduğunu soruşduqda, o, tez bir ad qoydu: Nacho's Especiales. Bu gün nachos kimi tanınır.
FINDIQ KREMİ
İtalyan çörəkçi Pietro Ferrero 1940-cı illərdə İkinci Dünya Müharibəsi zamanı aclıq səbəbindən şokolad alternativi yaratmaqla məşğul idi. Fındıq, şəkər və bir az kakaonun qarışığı ilə bu gün demək olar ki, ən məşhur səhər yeməyi yeməyi yaradıb.
PENDİR PUFLARI
Pendir pufları əvvəlcə heyvanlar üçün yemək kimi nəzərdə tutulub. 1930-cu illərdə bir heyvan yemi şirkətindən Edvard Uilson şişmiş qarğıdalı ləpələrini sınamaq qərarına gəldi və bir az ədviyyatla olduqca yaxşı bir qəlyanaltı hazırlaya biləcəyini başa düşdü.
HAVAY PİZZASI
ABŞ-ın 50-ci ştatının adını daşıyan Havay pizzasını 1950-ci illərdə Yunanıstandan Kanadaya köçən qardaşlar icad edib. Onlar öz restoranlarında müxtəlif inqrediyentləri sınaqdan keçirirdilər və o vaxt heç kim şirniyyatı dadlı ilə qarışdırmırdı. Onlardan biri dadının necə olacağını görmək üçün içərisinə vetçina və ananas atdı. Beləliklə, Havay pizzası icad edildi.
KORNET
1904-cü ildə St. Sent-Luis Ümumdünya Sərgisində Ernest A. Hamvi adlı şirniyyatçı bu qozaları icad edib. Üzərində dondurma vermək üçün boşqabları bitdiyi üçün Hamvi tez təzə bişən, soyudulmuş vafli xəmiri yuvarladı və sonra dondurmanı üstünə qoydu. Müştərilərin çox bəyəndiyi bu yemək bu günə qədər dondurma qabları kimi gəlib.
QARĞIDALI QABIĞI
Qarğıdalı lopalarını 1800-cü illərin sonlarında William və John Kellogg qardaşları icad edib. Qardaşlar vegetarianlığın və sağlam qidalanmanın əsas dəyərlər olduğu senatoriyada işləyirdilər. Senatoriyada öz xəstələri üçün çörək alternativi axtaran Kelloq qardaşları buğda qaynadıblar. Onlar bilmədən çox uzun müddət saxladıqları buğdanın ağzını açanda qabıqlandığını görüblər və bu parçaları sobada qızartmaq qərarına gəliblər. William buğda əvəzinə qarğıdalı istifadə edərək resepti təkmilləşdirmək fikrinə sahib idi, nəticədə bu gün bildiyimiz qarğıdalı lopaları yarandı.
Vüqar Alışov