Heç vaxt mətbəxinizə gətirməməli olduğunuz 7 qida!
Bölmə: Maraqlı › ,Tarix: 21:46 19.08.2024
Bədənin sağlamlığını qorumağın və xəstəliklərə daha davamlı olmağın ən asan yolu qidalanmanıza fikir verməkdir. Mətbəxinizdə olan hər yemək sağlamlığınıza müsbət və ya mənfi təsir göstərir. Xüsusilə bəzi qidalar var ki, zamanla bədən sağlamlığını korlaya bilər.
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) bildirir ki, dünyada təxminən 5 milyard insan bu qidalara görə risk altındadır.
Mətbəxinizdə olan bəzi qidalar ürək xəstəliyi və diabet kimi xəstəliklərin artmasına səbəb ola bilər. Zərərsiz olduğunu düşündüyünüz bu qidalar fərqində olmadan sağlamlığınızı təhdid edir.
Həmin zərərli qidaların siyahısını təqdim edirik...
1-YAĞLI QİDALAR
Xüsusilə iri müəssisələrdə istifadə olunan hidrogenləşdirilmiş yağlar, yəni maye yağın xüsusi üsullarla bərkidildiyi yağlar orqanizmə zərər verə bilər.
Sənaye trans yağlarının zərərləri də son illərdə aktual mövzu olub və Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı sənaye trans yağlarının tamamilə aradan qaldırılması üzərində işləyir.
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı (ÜST) dünyada təqribən 5 milyard insanın ürək xəstəlikləri və ölüm riskinin artmasına səbəb olan zərərli trans yağlarından qorunmadığını açıqlayıb.
ÜST 2018-ci ildə sənaye üsulu ilə istehsal olunan trans yağların qlobal şəkildə ləğv edilməsinə çağırıb.
2-Qızardılmış kartof
Restoranlarda qızartma yağlarının dəyişdirilmədən uzun müddət istifadə edilməsi də onların daha çox zərərli olmasına səbəb olur.
Ən sağlam qızartma az miqdarda zeytun yağı ilə və unsuz qısa müddətdə edilən qızartmadır.
3- AĞ ŞƏKƏR
Ağ şəkər; Şəkər çuğundurundan əldə edilir və fruktoza və qlükozadan ibarətdir. Tərkibində zülal, yağ, vitamin və mineral yoxdur. Əksər dietoloqlar bədənin zərif ağ şəkərə ehtiyac duymadığını iddia edirlər.
Yüksək miqdarda ağ şəkər qaraciyərə lazımsız yük verir və bir çox xəstəliklərin riskini artırır. Ağ şəkəri azaltdığınız zaman vücudunuz taxıl və paxlalı bitkilərdən ala biləcəyiniz şəkəri sağlam şəkildə istifadə edə bilər və şəkər ehtiyacınız qarşılanar.
4- TATLANDIRICILAR
Süni tatlandırıcılar arasında ən zərərli olduğu düşünülən və tədqiq edilən maddələr asesulfam kalium, monosodium glutamat, sukraloza, aspartam və natrium benzonatdır
Süni tatlandırıcıların yerinə kokos şəkəri, ağcaqayın siropu və bal kimi təbii tatlandırıcılardan istifadə etmək olar; Bununla belə, çox istifadə edildikdə zərərli ola biləcəyinə dair ekspert rəyləri də var. Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı normal şəkərin gündə 25 qramı keçməməli olduğunu deyir.
5- PAKETLİ VƏ KONSERV QİDALAR
Ümumiyyətlə, qablaşdırılmış qidaların əksəriyyətinin saxlama müddətini uzatmaq üçün onlara əlavə edilən zərərli maddələr bu məhsulları sağlamlığa zərərli edir.
Məsələn, çipslərdə olan monosodium glutamat hətta siqaretin təsirini də yarada bilər. Hazır çipslərin yerinə incə dilimlənmiş kartofdan və ya sobada lavaşdan təbii çipslərinizi hazırlaya bilərsiniz.
6- MARQARİN
Çoxumuza məlum olan bir həqiqətdir ki, bütün yağlar içərisində marqarin ən zərərlidir.
Marqarin istehsalında istifadə edilən trans yağ, kalium sorbat, trans yağ, soya yağı və qida boyaları bu məhsulu zərərli edir. Marqarin yerinə mümkün qədər təbii bitki yağlarından istifadə etmək daha sağlamdır.
7- BULYON
Düyü plovuna, şorbaya və bir çox xörəklərə qatılan bulyonun orqanizmə vurduğu ziyan göz ardı edilməyəcək qədər ciddidir.
Bulyonların tərkibində Mono natrium glutamat (MSG) adlı zərərli maddə var. Çin duzu adlanan bu maddə mütəxəssislər tərəfindən təhlükəli hesab edilir. Bir çox xəstəliklərə səbəb olmaqla orqanizmi məhv edən məhsulun zərərləri həqiqətən inanılmazdır.
Bulyonun tərkibindəki kimyəvi maddələrə görə bədən 'Çin Restoranı Sindromu' adlı kütləvi reaksiyaya girir və müntəzəm olaraq yeməklərdə istehlak edildikdə; Anormal ürək döyüntüsü, nəfəs almaqda çətinlik, beyin dumanı və hətta Alzheimer kimi xəstəliklərə səbəb olur.
Mənbə: NTV Haber
Zeynəb Mustafazadə