Şəkərə yox, bal və ağcaqayın şərbətinə bəli !
Bölmə: Maraqlı › ,Tarix: 11:40 22.08.2024
Şəkərin ölçülü istehlak edilməsi lazım olduğunu bilsək də, qida və içkiləri şirinləşdirmək üçün istehlak dozasını aşa bilərik. Bu, diabet, ürək xəstəliyi, xroniki iltihab və qan şəkəri problemlərinə səbəb ola bilər. Ancaq sağlam alternativlərlə şəkər istehlak etmək mümkün ola bilər.
Bazarda çoxlu təbii şəkər alternativləri var. Xüsusilə xurma, aqava siropu, steviya, rahib meyvəsi bunlardan yalnız bir neçəsidir. Ağcaqayın siropu və bal bu nöqtədə ən maraqlı təbii alternativlər arasındadır.
Beləliklə, bal və ya ağcaqayın şərbətini istehlak etmək süfrə şəkərindən daha sağlam ola bilərmi?
Şəkər təbii olaraq bir çox qidada ola bilər. Ancaq meyvələrdə olan şəkər, buzlu qəhvənizə əlavə edə biləcəyiniz və ya yulaf ezmesi üzərinə səpə biləcəyiniz ağ şəkərdən fərqlidir. Tərkibindəki liflər qidanın həzmini ləngidir və şəkərin yavaş buraxılmasını təmin edir.
Bununla belə, zərif şəkər bədənə daha sürətli təsir edir. Kalorisi yüksək olan şəkərin orqanizmi zəruri qidalarla təmin etmək qabiliyyəti yoxdur.
Şəkərin özü ilə gətirdiyi zərərli şərtlərdən qorunmaq üçün onu bal və ya ağcaqayın siropu ilə əvəz etmək nə dərəcədə düzgündür?
Ağcaqayın şərbəti ağcaqayın ağacının şirəsindən alınır. Bir çox təbii prosesləri əhatə edən bir prosesdən keçdikdən sonra sizə çatır. Təhlillərə görə, bir xörək qaşığı ağcaqayın siropunun tərkibində 52 kalori, 13,4 qram karbohidrat, 0 qram lif və 12,1 qram şəkər var.
Gündəlik həyatda istifadə edilən süfrə şəkəri ağcaqayın siropundan daha çox kalori ehtiva edir. Dr. "Ağcaqayın şərbəti şəkərlə müqayisədə qida üstünlüklərinə malikdir, çünki tərkibində heç bir əlavə yoxdur və onun emal edilməsi manqan, riboflavin, sink, maqnezium, kalsium və kalium kimi qida maddələrini qorumağa kömək edir", - William Dixon deyir.
Ağcaqayın siropu ürək xəstəlikləri, xərçəng və beyin xəstəlikləri də daxil olmaqla xəstəliklərin başlanğıcından qoruyan antioksidanlarla zəngindir. Ağcaqayın siropu da iltihab əleyhinə və prebiyotik fəaliyyətə malikdir, buna görə də bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyə bilər.
Balın tərkibində ağ şəkərdən daha çox kalori, karbohidrat və şəkər var. Ancaq bədəni sağlam qidalarla doldura bilər. Balın şəkərdən üstün cəhətlərindən biri onun glisemik indeksinin bir qədər aşağı olmasıdır.
Tərkibində daha çox kalsium, kalium, vitamin C, sink, fenolik turşular və flavonoidlər var. Balın tərkibindəki antioksidantlar xəstəliklərə səbəb olan hüceyrə zədələnməsindən qoruyur və bağırsaqlarınızdakı faydalı bakteriyaları qidalandırır.
Bəzi hallarda şəkəri ağcaqayın şərbəti və bal ilə əvəz etmək məntiqli ola bilər. Bu təbii tatlandırıcıların hər ikisi real şəkərdən daha aşağı glisemik indeksə malikdir. O, həmçinin vitamin və mineral dəstəyi təklif edə bilər. Bununla belə, həddindən artıq olmamaq daha yaxşıdır.
Nigar Səmədli