Çaynikdə qalan suyu dəfələrlə qaynatmayın. Gözdən qaçan təhlükə: Nitrat
Bölmə: Maraqlı › ,Tarix: 16:42 22.10.2024
Gündəlik həyatımızın bir nöqtəsində hamımızın qaynadılmış suyu var, xüsusən də qış aylarında tez-tez istehlak edilən çay və ya qəhvə üçün. İlk baxışda kifayət qədər məsum görünən bu vərdiş suyu israf etməmək baxımından məna kəsb edə bilər. Lakin alimlər bildirirlər ki, dəfələrlə qaynayan su sağlamlığımız üçün ciddi təhlükələr yarada bilər.
Bəs niyə suyu bir dəfə qaynadıb yenidən qızdırmayaq ?
Suyun yenidən qaynadılması ilk baxışda təbii və zərərsiz görünsə də, bu vərdiş uzun müddətdə bəzi sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Su qızdırıldıqda, tərkibindəki zərərli maddələrin və mineralların konsentrasiyası dəyişə bilər ki, bu da bəzi ciddi nəticələrə səbəb ola bilər.
Suda təbii olaraq meydana gələn nitratlar dəfələrlə qaynadıldığında nitritə çevrilə bilər. Nitritlər insan sağlamlığına mənfi təsir göstərən kimyəvi maddələrdir.
Körpələr və gənc uşaqlar üçün xüsusilə təhlükəli ola bilər. Yüksək səviyyəli nitritlər qanın oksigen daşıma qabiliyyətini azaldaraq, “mavi körpə sindromu” adlanan vəziyyətə gətirib çıxara bilər.
Su təbii olaraq bəzi ağır metalları ehtiva edir. Qurğuşun və arsen kimi metallar kran suyu kimi mənbələrdən gələn su ilə qarışa bilər. Hər dəfə su qaynadılanda bu metalların konsentrasiyası artır, çünki suyun bir hissəsi buxarlanarkən ağır metallar qalır. Zamanla bu, böyrəklərin zədələnməsinə, sinir sisteminin pozulmasına və hətta xərçəngə səbəb ola biləcək çöküntülərə səbəb ola bilər.
Flüor ümumiyyətlə diş sağlamlığı üçün faydalı bir mineral kimi tanınır. Ancaq həddindən artıq miqdarda qəbul edilərsə, sümük quruluşuna zərər verə bilər. Qaynadılmış suda florid səviyyələri arta bilər ki, bu da uzun müddətdə diş və sümük sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər. Xüsusilə yüksək flüorid ehtiva edən davamlı su istehlakı sümük kövrəkliyini artıra bilər.
Çaydanda qalan suyu təkrar qaynatmayın Gözdən qaçan təhlükə: Nitratlar.
Yenidən qaynadılmış suyun buxarlanması zamanı suyun miqdarı azalır, lakin suda həll olunan zərərli maddələrin sürəti artır. Bu, kran suyu kimi mənbələrdən suda kimyəvi maddələrin yığılmasına səbəb ola bilər. Kimyəvi maddələr və ağır metallar, xüsusən də kran suyunda olanlar qaynadılan zaman daha çox konsentrasiya olur.
Mütəxəssislər bildirirlər ki, yenidən qaynar su kanserogen maddələrin əmələ gəlməsinə səbəb ola bilər. Nitratların nitrozaminlərə çevrilməsi bu riskin mühüm hissəsidir.
Nitrozaminlər xərçəngə, xüsusən də mədə və bağırsaq xərçənginə səbəb ola biləcək təhlükəli birləşmələrdir. Qaynadılmış suyun müntəzəm istifadəsi bu baxımdan böyük risklər daşıya bilər.
Çaydanda qalan suyu çölə atmaq və hər dəfə qaynayanda təzə su əlavə etmək bu zərərlərdən qorunmağın ən sadə yoludur. Su filtri cihazları sudakı zərərli maddələri azaltmaqla daha təhlükəsiz su əldə etməyə imkan verir. Plastik çaydanların içindəki kimyəvi maddələr də yüksək temperaturda suya qarışa bilər. Şüşə və ya polad qablar bu riski minimuma endirir.
Mənbə: Pembenar
Nigar Səmədli