Yay çəkisindən qurtulmağın vaxtıdır. Payızda forma almaq üçün məsləhətlər...
Bölmə: Maraqlı › ,Tarix: 16:47 22.10.2024
Yay tətilinin sehrinə qapılmaq və pəhrizə əməl etməmək, nəticədə artıq çəki ilə tətildən qayıtmaq bir çox insana mənfi təsir edən yay klassikasıdır. Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Begüm Bengi yay kilolarından qurtulmağın 12 yolunu açıqlayıb, mühüm xəbərdarlıq və təkliflər verib.
1- Səhər yeməyini laqeyd ETMƏYİN
Gün ərzində uzun müddət ac qalmaq gecə yeməyinizin artmasına səbəb olur. Odur ki, günə səhər yeməyi ilə başlamağı unutmayın. Səhər yeməyində xəmirdən uzaq durun və bir yumurta yeyərək protein qəbulunuzu təmin edin. Yumurta da toxluq müddətinizi artıracaq. Yeməklərinizdə balanslı bir pəhriz saxlamağa çalışın. Arıqlama prosesində maddələr mübadiləsinin yavaşlamasının qarşısını almaq üçün yeməklərin tezliyini artırın və gecə yeməyini azaldın.
2-MƏŞQ
Yağ yandırmaq üçün həyatınıza ürək məşqlərini, xüsusən də qaçış, gəzinti, üzgüçülük, tennis və velosiped sürməyi daxil edin. Hər gün mütəmadi olaraq bir saat mülayim sürətlə gəzməklə, kalori çatışmazlığı yarada və yağ yandırma prosesini sürətləndirə bilərsiniz.
3- SU İSTƏFƏKİNİ ARTIRIN
Kifayət qədər su istehlakı maddələr mübadiləsini sürətləndirməyə və arıqlamağa kömək edəcəkdir. Gündəlik içməli olduğunuz suyun miqdarını çəkinizi 35 ml-ə vuraraq hesablaya bilərsiniz.
4- SAĞLAM BİŞİRMƏ ÜSULLARINI TƏTBİQ EDİN
Yeməklərinizi qril, bişirmə və qaynatma kimi sağlam bişirmə üsulları ilə hazırlayın. Qızartmaqla bişirilən yeməklərdən uzaq durun.
5- ZEYTUN YAĞI İSTİFADƏ EDİN
Yeməkləriniz üçün yağ seçimlərində zeytun yağını vurğulayın. Bununla belə, zeytun yağının sağlam olduğunu iddia edərək, həddindən artıq istehlakdan çəkinin və ölçülü şəkildə istifadə edin. Kərə yağı və donuz yağı kimi heyvani yağlardan çəkinin.
6- SÜFRƏNİZDƏ BALIQ VERİN
Omeqa-3 tərkibi yüksək olan qızılbalıq, sardina və skumbriya kimi balıqları həftədə iki gün bol göyərti ilə birlikdə istehlak edin.
7- TƏRƏVƏZ, YOQURT;
Pəhrizinizdə mövsümi tərəvəzlərə diqqət ayırdığınızdan əmin olun. Qatıq, evdə hazırlanmış ayran və ya tərəvəz yeməkləri ilə kefir; Ət, toyuq, balıq və hinduşka yeməklərinə bol göyərti ilə salatlar əlavə edin.
8- Paxlalılardan İSTİFADƏ EDİN
Həftədə 2-3 dəfə paxlalı yeməkləri tövsiyə edən Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Begüm Bengi, “Paxlalı yeməkləri güveç kimi hazırlaya və ya bol göyərti ilə salatlarınıza əlavə edə bilərsiniz. Haşlanmış noxud, yaşıl mərci və ya qurudulmuş qara noxud ilə hazırlanan salatlarınızla kefir seçin. “Probiotik qidalardan biri olan kefirin müntəzəm istifadəsi qarın içi piylərinizi azaltmağa kömək edəcək” deyir.
9- KOMPLEKS KARBOHİDRATLAR
Karbohidratlar istehlak edərkən, tərkibində yüksək lif olanları seçin. Tam taxıl çörəyi, quinoa, qarabaşaq yarması və bulqur kimi yüksək lif tərkibli kompleks karbohidratlara diqqət yetirmək qan şəkərinin bərabər şəkildə yüksəlməsinə və daha uzun müddət tox qalmasına imkan verir. Ağ çörək və ağ düyü kimi sadə karbohidratlardan çəkinin.
10- MEYVƏLƏRƏ QOZ ƏLAVƏ EDİN
Qəlyanaltılar zamanı meyvələrinizə çiy qoz, fındıq, badam və anakardiya kimi yağlı toxumları əlavə edin. Yağlı toxumların tərkibində olan sağlam yağlar qan şəkərini idarə edərək və toxluq müddətini uzatmaqla arıqlamağa imkan verir.
11- Ən az yüzdə 70 kakao olan tünd şokolad yeyin
Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Begüm Bengi, “Payızın əvvəlində havalar qaraldıqca və temperatur aşağı düşdükcə fərdlərdə halsızlıq, bədbəxtlik və bununla bağlı yemək hücumları ola bilər. Bu yemək hücumlarını azaltmaq və xoşbəxtlik hormonu olan serotonin səviyyəsini artırmaq üçün banan, fındıq və yulaf yeyin; Qəlyanaltılar üçün ən azı 70 faiz kakao olan tünd şokoladı və şəkərsiz türk qəhvəsini seçmək kimi kiçik tədbirlər faydalıdır” deyir.
12- BALQABAQ
Qrip kimi tənəffüs yolu infeksiyaları riskini azaltmaq və bədən müqavimətini artırmaq üçün qışda meyvə və tərəvəz istehlak etmək lazımdır. Stressi azaldıb immunitet sistemini gücləndirdiyi üçün payızda balqabağı desert və ya şorba ilə birlikdə istifadə edə bilərsiniz. Tərkibindəki yüksək lifli balqabaq arıqlama dövründə də şirin istəkləri aradan qaldırmağa kömək edir. Şəkəri az olan balqabaq desertinə qoz və darçın əlavə etmək qan şəkərini balanslaşdırır və toxluq hissini uzadır.
Mənbə: Pembenar
Nigar Səmədli