E vitamininin bilinməyən zərərləri
Bölmə: Maraqlı › ,Tarix: 16:50 23.01.2025
Vitamin E, qan laxtalanmasının qarşısını almaqda, hüceyrələrinizi oksidləşdirici zədələrdən qorumaqda və immunitet funksiyasını dəstəkləməkdə mühüm rol oynayan bədən üçün dəyərli bir qidadır. Həm də dəriniz üçün çox faydalıdır və gözəl antioksidant xüsusiyyətləri ilə onu zədələrdən qoruyur.
E vitamini toxum, qoz-fındıq, tərəvəz və zənginləşdirilmiş qidalar yeyərək pəhrizə əlavə edilə bilər, lakin çatışmazlıq halında əlavələr tövsiyə olunur. Bir neçə araşdırmaya görə, E vitamini ağciyər funksiyasını, beyin sağlamlığını, qaraciyər sağlamlığını yaxşılaşdırmağa kömək edə bilər və həmçinin menstrual ağrıları aradan qaldıra bilər. Ancaq bu qidanı badam, günəbaxan tumu, ispanaq, kivi və pomidor kimi təbii mənbələrdən almağa çalışmaq lazımdır. E vitamini əlavələri bir mütəxəssislə məsləhətləşmədən başlamamalıdır, çünki həddindən artıq çox E vitamini toksikliyinə səbəb ola bilər ki, bu da təhlükəli simptomlara səbəb ola bilər. İnsanlara ümumiyyətlə gündə təxminən 15 mq E vitamini istehlak etmək tövsiyə olunur və təhlükəsiz hesab edilən maksimum gündəlik qəbul gündə 1100 mq-dır. E vitamini yağda həll olunan vitamindir və qaraciyərdə və yağ toxumalarında uzun müddət saxlanılır. Bu, bədənin toksiklik riskini artıra bilən böyük miqdarda E vitaminindən qurtulmasını çətinləşdirə bilər.
E vitamini çox qəbul etmək ürəkbulanma, yorğunluqdan serebral iflic, qanaxma və əzələ zəifliyinə qədər həm yüngül, həm də ölümcül simptomlara səbəb ola bilər. E vitamininin toksikliyi yalnız əlavələrin həddindən artıq dozası olan insanlarda baş verə bilər və adətən E vitamini ilə zəngin qidaların həddindən artıq istehlakı ilə əldə edilmir. Hal-hazırda antikoaqulyantlar və ya antiplateletlər qəbul edən insanlarda vitamin E toksikliyi daha ciddi ola bilər.
Mənbə: NTV
Asiya Zeynallı