Bal sağlamlıq üçün faydalıdırmı, kimlər istifadə etməməlidir?

Bölmə: Maraqlı › ,
Tarix: 22:35 29.02.2024

Balın kalorisi yüksək olduğu və qan şəkərini artırdığı üçün onu ölçülü şəkildə istehlak etmək tövsiyə olunur.

 

Bal, arıların çiçək açan bitkilərin nektarını topladığı zaman yaranan qızıl bir maddədir. Pətəklərdə qış aylarında pətəyi qida ilə təmin etmək üçün saxlanılır.

 

Qədim Yunanıstanda bal “Tanrıların qidası”, Çində isə dərman hesab olunurdu.

 

Bu gün balın həqiqətən faydalı olub-olmaması və onun hansı təsirləri olduğu hələ də müzakirə olunur.

 

Balın qidalanma profili

 

Xam şəklində bal amin turşuları, antioksidantlar, vitaminlər, minerallar və şəkərdən ibarətdir. Tərkibində fruktoza yüksəkdir. Buna görə şəkərdən daha şirindir, lakin karbohidrat ehtiva edən qidaları qiymətləndirmək üçün sistem olan aşağı glisemik indeksə malikdir.

 

Glisemik indeks bir qidanın tək istehlak edildikdə qan şəkərinin səviyyəsini nə qədər tez yüksəltdiyini göstərir.

 

Aynur Babayeva