Hansı qidalar oruc tutmağa kömək edir?

Bölmə: Maraqlı › ,
Tarix: 14:11 11.03.2024

Mütəxəssislər Ramazan ayında yüngül, sağlam və doyurucu yeməklər yeməyi tövsiyə edir.

 

Dünyada milyonlarla müsəlmanın oruc tutduğu Ramazan ayı başlayır.

 

Hansı qida növlərinin oruc tutmağa kömək edə biləcəyini tərtib etdik.

 

Sahurda nə yemək lazımdır?

 

Ramazan ayında gün sahurla başlayır və sonrakı saatlarda aclığın qarşısını almaq üçün düzgün yemək vacibdir.

 

Diyetoloq İsmət Tamer, "Ramazan ayında zülal, karbohidrat, vitamin və minerallarla zəngin qidalar qəbul etməli, gün ərzində bədəninizin ehtiyac duyduğu enerji və qidaları qarşılamaq üçün kifayət qədər su içdiyinizdən əmin olmalısınız" deyir.

 

Tamer yüngül, sağlam və doyurucu səhər yeməyi tövsiyə edir:

 

"Pendir, yumurta və pomidor və xiyar kimi təzə tərəvəzlər yeyə bilərsiniz. Həmçinin hər zaman zeytun yağında bişmiş şorba, tərəvəz və meyvələr yeyə bilərsiniz".

 

Oruc tutarkən susuzlaşmamaq üçün iftarla sahur arasında təxminən 2-3 litr su içmək məsləhət görülür.

 

Diyetisyen Bridget Belam sahurda kompleks karbohidratları, xüsusilə də tam taxıllı və lifli qidaları qəbul etməyin yaxşı olacağını və bu cür qidalardan gələn enerjinin yavaş-yavaş ifraz olunduğu üçün gün boyu ayaq saxlamağınıza kömək edəcəyini deyir.

 

“Yulaflar, çox taxıllı çörəklər və taxıllar sahur üçün yaxşı seçimdir”.

 

Bundan əlavə, bəzi tədqiqatlar göstərir ki, lobya, noxud və noxud kimi qidalardan alınan liflər toxluq hissini 30 faizdən çox artıra bilir.

 

Benelam, susuzluğa səbəb olduğu üçün duzlu qidaları istehlak etməmək barədə xəbərdarlıq edir.

 

Sahurda kofein qəbulundan çəkinmək də susuzluğun qarşısını almaq üçün vacibdir.

 

Oruc tutarkən susuzlaşmamaq üçün iftarla sahur arasında təxminən 2-3 litr su içmək məsləhət görülür.

 

İftarda nə yemək lazımdır?

 

İftar zamanı bol maye və enerji almaq üçün tərkibində təbii şəkər olan qidalar tövsiyə edilir.

 

Xurma Məhəmməd peyğəmbərin dövründən bəri iftarda üstünlük verilən yeməkdir.

 

Diyetoloq Bridget Benelam deyir ki, xurma və su iftar üçün əladır:

 

"Xurma və su iftar üçün əla seçimdir. Onlar sizi enerji ilə təmin edir, eyni zamanda susuzluğu da artırır.

 

Şorba həm də iftar üçün faydalıdır, çünki tərkibində lobya, paxlalılar, mərciməklər və tərəvəzlər kimi bir çox şey var ki, bu da sizi həddən artıq yükləmədən qida və liflə təmin edir.

 

Yemək yemədiyiniz uzun bir gündən sonra çox ağır bir şeylə başlaya bilməzsiniz; bu, çox güman ki, sizi yorğun, ləng və pis hiss edəcək".

 

Diyetoloq Bridget Benelam deyir ki, xurma və su orucunuzu açmaq üçün əla seçimdir.

 

İftarda yediyiniz qida tam taxıllar, liflə zəngin tərəvəz və meyvələr, süd məhsulları və ət, balıq, yumurta və lobya kimi proteinlə zəngin qidalar və nişastalı qidaların balansını təmin etməlidir.

 

Bəzi dietoloqlar iftarda bir böyük yemək əvəzinə iki dəfə kiçik yemək yeməyi məsləhət görürlər.

 

Mütəxəssislər bunun qan şəkərində böyük artımın qarşısını almağa və həzmsizlik riskini azaltmağa kömək edəcəyini söyləyirlər.

 

Oruc tutmaq sağlamdırmı?

 

Orucun ümumi sağlamlıq üçün faydalı olduğuna inanılır.

 

Bu yaxınlarda, aralıq oruc pəhrizi arıqlamaq üçün məşhur bir seçim halına gəldi.

 

Hər gün müəyyən vaxtlarda oruc tutmağı tələb edən aralıq orucda nə yediyinizdən daha çox nə vaxt yeməyiniz vacibdir.

 

Beləliklə, vücudunuz şəkər ehtiyatlarını istehlak etdikdən sonra yağları yandırmağa başlayır və çəki itkisi baş verir.

 

Elmi araşdırmalar göstərir ki, aralıq orucun faydaları arasında aşağı qan təzyiqi və xolesterin, daha az iltihab, orqanizmin insulinə daha yaxşı reaksiyası və 2-ci tip diabet riskinin azalması daxildir.

 

Son araşdırmalar göstərir ki, Ramazan ayında oruc tutmaq ağciyər, kolorektal və döş xərçəngi riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır.

 

The American Journal of Clinical Nutrition-da dərc olunan araşdırma orucu müsbət metabolik dəyişikliklər və xroniki xəstəlik riskinin azalması ilə əlaqələndirir.

 

Diyetisyen Bridget Benelam deyir ki, insanlar Ramazan ayında ümumiyyətlə bir kiloqrama yaxın arıqlayırlar, lakin iftarda həddindən artıq çox olarsa, çəki artır:

 

"İnsanların təbii olaraq daha çox yeməyə meyli var. Bizə nə qədər çox çeşid təklif edilsə, bir o qədər çox yemək yeyirik və təbii ki, çoxlu boşqabların olduğu böyük iftar süfrəsi də buna misaldır. Hər şeyi yemək lazım deyil. Bu sizə təklif olunur. Ona görə də seçici olun və tədricən yeyin”.

 

Aynur Babayeva

Mənbə: BBC News