Mütəxəssisdən diqqətçəkən xəbərdarlıq: Mütləq Sahura oyanın!

Bölmə: Maraqlı › ,
Tarix: 20:23 13.03.2024

Dietoloq Gülsüm Hazman Ramazan ayında sağlam qidalanmanın məsləhətlərinə toxunaraq, yeməyin uzun müddət çeynəməsi, yavaş-yavaş və sakitcə yeyilməsi, sahura mütləq qalxmaq lazım olduğunu bildirib.

 

Dietoloq Gülsüm Hazman Ramazan ayında oruc tutanlara məsləhətlər verib. Hazman sahur üçün oyanmağın vacibliyini vurğulayaraq, sahur üçün səhər yeməyinə bənzər yüngül qidalar qəbul etməyi təklif edib.

 

"Ramazan ayının ilk həftəsi uyğunlaşma həftəsidir" deyən Hazman, "Ümumiyyətlə insanlara sahur üçün oyanmalarını tövsiyə edirəm. Sahur üçün yüngül səhər yeməyi tərzində yeməklər istehlak etməyi tövsiyə edirəm. Ramazanda sahur süfrələrinin vazkeçilməzdir xüsusilə qaynadılmış yumurta" dedi.

 

Boşqabımızı qaynadılmış yumurta, bol göyərti, pomidor, xiyar, bir az ağ pendir və üç dilim tam buğda çörəyi ilə tamamlaya bilərik. Bizim boşqabımıza ərik qurusu və xurma əlavə etsək, toxluq dövrümüz uzanar.

 

Sahurdan sonra bir stəkan ayran içməyin sizi həm fit saxlayacaq, həm də gün ərzində toxluq hissi təmin edəcək. Sahurda maksimum üç stəkan su içmək lazımdır.

 

Sahurdan əvvəl bir stəkan su, sahur zamanı və sonra bir stəkan su içmək lazımdır. İftarda bir stəkan su və xurma ilə iftar etməliyik. Sonra bir kasa şorba içməli və 5-10 dəqiqə ara verməliyik. Bu fasilə alınmazsa, həzmsizlik və şişkinlik yarana bilər.

 

Xüsusilə Ramazan ayının ilk həftəsində bu problemlərlə qarşılaşmaq istəməyənlər mütləq yemək fasiləsi verməlidir. Fasilədən sonra yemək üçün oturduğunuz zaman yeməklər daha yavaş və sakit şəkildə yeyilməlidir.

 

Aynur Babayeva