Glutensiz pəhrizdə hansı qidaları yeyə bilərsiniz?
Bölmə: Maraqlı › ,Tarix: 23:15 30.04.2024
Çölyak xəstəliyinin yeganə müalicəsi bəzi hallarda dərmanlarla birlikdə qlütensiz pəhrizdir. Glutensiz qidalanma bağırsaq mukozasının bərpasına gətirib çıxarır. Hansı qidalarda qlüten yoxdur?
Bütün taxıllar
Tam taxıllar sağlam pəhrizin vacib hissəsidir. Onlar kompleks karbohidratlarda yüksəkdir və gün ərzində sizə enerji verir. Bütün taxılların əksəriyyəti həzmə kömək edən liflə də zəngindir. Bəzi tam taxıllarda gluten yoxdur, o cümlədən:
qəhvəyi və yabanı düyü,
yulaf,
sorqo,
qarabaşaq yarması
Bulqur, arpa, çovdar kimi buğda məhsullarından uzaq durun.
Meyvələr və tərəvəzlər
Təzə meyvə və tərəvəzlər glutensizdir. Lakin onların tərkibində çoxlu lif, vitaminlər, minerallar və antioksidanlar var.
Zülal
Həm heyvan, həm də bitki mənşəli protein mənbələrinin əksəriyyətində qlüten yoxdur. Bunlara daxildir:
paxlalılar (məsələn, lobya, noxud, mərcimək),
qoz-fındıq və toxum,
mal əti,
quş,
balıq,
qabıqlı balıqlar
Çörəkli ət yeməkdən çəkinin.
Bitki yağları
Zeytun və kokos kimi sağlam yağlar qlütensizdir.
Ədviyyatlar və ədviyyatlar
Əksər ədviyyatlar və ədviyyatlar qlütensizdir. Bununla birlikdə, qlüten bəzi souslara ləzzət artırıcı, qatılaşdırıcı və stabilizator kimi daxil ola bilər. Xardal, mayonez və quru ədviyyatlar (məsələn, reyhan, sarımsaq tozu və ya çili tozu) təhlükəsizdir, çünki onlar adətən qlütensizdirlər.
Qaçınılması lazım olan ədviyyatlara ketçup, soya sousu, səməni sirkəsi və barbekü sou
su daxildir.
Mənbə: pravda.ru