Yayda istehlak edilməsi lazım olan 6 meyvə

Bölmə: Maraqlı › ,
Tarix: 23:36 13.05.2024

Yay təkcə dəniz, qum və günəşdən ibarət deyil. Yay aylarına özəl meyvələri süfrələrimizdən qaçırmamalıyıq. Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Derya Eren yay meyvələrinin vitamin, mineral, lif və antioksidant baxımından zəngin sağlamlıq qaynağı olduğunu ifadə edərək, 6 yay meyvəsinin sağlamlığa təsirləri barədə məlumat verib.

 

1-ÜZÜM

Tərkibindəki vitamin və minerallarla yanaşı, sağlamlığımız üçün vacib olan bir çox komponentləri də ehtiva edir. Xüsusilə qara üzüm tərkibindəki resveratrol sayəsində ürək-damar sağlamlığına müalicəvi təsir göstərir. Tərkibindəki dəmir sayəsində anemiyadan əziyyət çəkənlər üçün qan istehsalını dəstəkləyir. Tərkibindəki karotenoidlər sayəsində göz sağlamlığına töhfə verir. Tərkibində kalium olduğu üçün yüksək təzyiqi azaldır və təzyiqi tənzimləməyə kömək edir. Lakin glisemik indeksi yüksək olan, yəni qan şəkərini tez yüksəldib aşağı salan bir meyvə olduğu üçün xüsusilə diabet xəstələri ehtiyatla istehlak etməlidirlər.

 

2- Qovun

Selen, beta karotin, C vitamini və bəzi antioksidant maddələrlə zəngindir. Beləliklə, oksidləşdirici stressin qarşısını alır, sərbəst radikalların bədəndən çıxarılmasına kömək edir, immunitet sisteminin güclənməsinə töhfə verir və xərçəngə qarşı qoruyucu təsir göstərir. C vitamini sayəsində dəri sağlamlığına da müsbət töhfə verir. Tərkibindəki beta karoten göz sağlamlığı üçün yaxşıdır. Yüksək su və lif tərkibi ilə həzm sisteminin nizamlı işləməsini dəstəkləyir. Tərkibindəki kalium qan təzyiqini tənzimləməyə kömək edir. Ancaq həddindən artıq istehlak ishala səbəb ola bilər. Yüksək glisemik indeksli bir meyvə olduğu üçün diabet xəstələrinin ehtiyatla istehlak etmələri faydalıdır.

 

3- QARPIZ

Qarpız dedikdə ağlınıza likopen gəlməlidir. Likopen meyvə və tərəvəzlərə qırmızı rəng verən bir antioksidandır. Qida yolu ilə aldığımız likopen ürək-damar xəstəlikləri, diabet, xərçəng, osteoporoz kimi bir çox xəstəliyə yaxşı gəlir. Qarpız da tərkibindəki sitrulin və arginin sayəsində qan təzyiqini aşağı salır və immunitet sistemini gücləndirir. Bu ləzzətli meyvə tərkibindəki maqnezium və kalium sayəsində əzələ ağrısı və kramplara yaxşı gəlsə də, A, B6 və C vitaminləri ilə də zəngindir. Yüzdə 90-dan çoxu su olduğu üçün xüsusilə yay aylarında orqanizmin maye ehtiyacını ödəyir. Tərkibindəki liflə həzm sisteminin nizamlı işləməsinə kömək edir.

 

4- ÇİYƏLƏK 

Çiyələkdə C, K, E və B qrupu vitaminləri var. Kalsium, dəmir, maqnezium və mis kimi minerallarla zəngindir. Tərkibindəki antioksidantlarla xərçəngdən qoruyucu təsirə malikdir. LDL dediyimiz pis xolesterolu da aşağı salır. Həmçinin qan şəkərini balanslaşdıraraq diabet riskini azaldır, tərkibindəki B9 vitamini ilə yorğunluq və zəifliyə yaxşı gəlir. Lakin allergen qidalardan biri olan çiyələk dəridə müxtəlif allergik reaksiyalara səbəb ola bilər. Bundan əlavə, tərkibində pestisid olduğu üçün çiyələk yuyulduqdan sonra 5-10 dəqiqə qazlı suda saxlanmalı, yenidən yuyulduqdan sonra istehlak edilməlidir. pestisid; Kənd təsərrüfatında qidaları zərərvericilərdən, bakteriya və viruslardan qorumaq üçün istifadə edilən kimyəvi maddədir.

 

5-GAVALI

Tərkibindəki yüksək C vitamini ilə yanaşı, tərkibində A, K və B qrupu vitaminləri, natrium, kalium, kalsium, dəmir, maqnezium və antioksidantlar var. Tərkibindəki C vitamini ilə dəmirin udulmasını artırır. K vitamini və maqnezium sayəsində sümüklərin güclənməsinə kömək edir. Diş ətlərini gücləndirir. A və C vitaminləri sayəsində bədəndə kollagen istehsalını dəstəkləyir və qırışların əmələ gəlməsini gecikdirir. Tərkibindəki beta karotinlə göz sağlamlığını qoruyur. Lifli olduğu üçün toxluğu təmin edərək çəkiyə nəzarət etməyə kömək edir. Həzm sisteminin nizamlı işləməsinə kömək edir və qəbizliyin qarşısını alır. Qan şəkərini balanslaşdırmağa kömək edir. Buna görə diabet xəstələri onu rahatlıqla istehlak edə bilərlər. Ancaq gavalı və duz istehlak edərkən diqqətli olmaq lazımdır, xüsusilə böyrək və təzyiq xəstələri gavalı duzlu istehlak etməməlidir.

 

6- ALBALI

Tərkibində A, C, B və K vitaminləri, həmçinin maqnezium, kalium, manqan və mis mineralları var. Xüsusilə A vitamini və kaliumla zəngindir. Bədənin natrium-kalium balansını saxlayaraq qan təzyiqini aşağı salan təsirə malikdir. Bədəndən sidik turşusunu çıxarmağa kömək edir və oynaq ağrılarına yaxşı gəlir. Məşq zamanı iltihabı azaldır və məşqdən sonra sürətli bərpanı təmin edir. Tərkibindəki melatoninlə yaxşı və keyfiyyətli yuxunu dəstəkləyir. Tərkibindəki C vitamininin bolluğu ilə də yaşlanma əleyhinə təsir göstərir. Diabet xəstələri üçün ideal meyvədir. Yüksək lif tərkibi ilə qəbizliyə yaxşı gəlir. Həddindən artıq istehlak ishala səbəb ola bilər. Ürək və təzyiq problemi olanlar gilasdan ehtiyatla istifadə etməlidirlər.

 

 

Aynur Babayeva