Dəmir əskikliyinin səbəbləri! "Ətli yeməklərdən sonra çay içməyin*
Bölmə: Maraqlı › ,Tarix: 20:19 22.05.2024
İnsan orqanizmi üçün böyük əhəmiyyəti olan dəmir bədənimizə oksigeni daşıyan ən əhəmiyyətli metallardan biridir. Dəmir çatışmazlığının çox yayılmış olduğunu bildirən Prof. Dr. Canan Karatay bəzi vərdişlərin bu əskikliyə səbəb olduğunu bildirir. Bundan başqa, Karatay əskikliyin qarşısını almaq üçün tövsiyələr verib.
Bədənimiz üçün lazım olan vitamin və mineralları təmin etmək üçün müxtəlif qidalardan faydalanırıq. Canan Karatay bəzi qidaların kifayət qədər faydalı olduğunu bildirərkən, işlənmiş qidaların zərərlərinə də toxunur. O, həmçinin vərdiş halına gətirdiyimiz, lakin dəmir çatışmazlığına səbəb olan bəzi hallardan bəhs edir.
Dəmir çatışmazlığı orqanizmə necə təsir edir?
Dəmir çatışmazlığının şiddətli yorğunluğa səbəb olduğunu izah edən Karatay, bu vəziyyətin xüsusilə yeniyetmə qızlar və yaşlılar arasında tez-tez rast gəlindiyini bildirir. Qan itkisi və ya qəbizlik səbəbiylə dəmir çatışmazlığı yaşaya bilərsiniz.
Dəmir çatışmazlığı problemi insanlarda yuxusuzluq, yorğunluq, narahatlıq, narahatlıq və depressiya kimi mənfi ehtimalları tətikləyə bilər. Buna görə də, dəmir çatışmazlığı əlamətləri həyatınıza böyük mənada mənfi təsir göstərə bilər.
Dəmir çatışmazlığının səbəbi: Gluten
Dəmirin yaxşı sorulması üçün bağırsaqların da yaxşı işləməsi lazım olduğunu bildirən Karatay, istehlak edilən qidalarda dəmirin sorulmasına mane olan ən əhəmiyyətli faktorun özü olduğunu bildirib. Çörək , un, yulaf ezmesi və digər qidaları ehtiva edən qlüten xroniki anemiya və dəmir çatışmazlığının əsas səbəblərindən biridir.
Müasir buğdada yüksək miqdarda gluten olduğunu ifadə edən Karatay, ' glutensiz un' ehtimalının doğru olmadığını vurğuladı. O bildirib ki , dəmir çatışmazlığının ən mühüm səbəblərindən biri ətin lazımi səviyyədə istehlak edilməməsidir.
Ətli yeməklərdən dərhal sonra çay içməyin
İnsan biologiyasının ən çox meylli olduğu dəmir qaynağının qırmızı ət olduğunu ifadə edən Karatay, ət istehlakından sonra bəzi vərdişlərin dəmir qəbulunu maneə törətdiyini ifadə etdi. Ətli yeməklərdən dərhal sonra çay içmək dəmir çatışmazlığına səbəb ola bilər. Dəmirin bədənə keçməsi üçün yeməkdən dərhal sonra çay içməməyə diqqət etməlisiniz.
Canan Karatay bildirir ki, dəmir çatışmazlığı olan insanlar təbii qırmızı ət və qaraciyər istehlak etməlidirlər. Bundan əlavə, sağlam bir pəhriz bağırsaqları lazımi şəkildə işlətməklə dəmirin udulmasına kömək edəcəkdir. Karatay, C vitamini əlavələrinin qəbulunun da son dərəcə faydalı olduğunu vurğuladı.
Aynur Babayeva