Qış tərəvəzləri istehlak edərkən diqqətli olun!
Bölmə: Maraqlı › ,Tarix: 22:38 20.12.2024
Qışda tez-tez istehlak edilən ispanaq, kök, kahı, xiyar, kələm, Brüssel kələmi, cəfəri, çuğundur, brokoli və balqabaq kimi tərəvəzlərin tərkibində olan karotenoidlər orqanizmdə antioksidant rolunu oynayır. Qidalanma və pəhriz şöbəsinin mütəxəssisi. Dyt. Betül Merd karotenoidlər və karotinemiya haqqında məlumat verdi.
Açıq sarı və qırmızı arasında rənglər yaradan bitkilərdə olan piqmentlərə karotenoidlər deyilir. Karotenoidlər bir çox meyvə və tərəvəzdə parlaq qırmızı, sarı və narıncı rənglərdən məsul olan bitki piqmentləridir. Bu piqmentlər bitki üçün mühüm rol oynayır. Bundan əlavə, karotenoidlər də insan orqanizmində antioksidant rolunu oynayır.
Araşdırmalara görə, karotenoidlərin 600-dən çox növü var. Ən çox araşdırılanlar alfa-karoten, beta-karoten, beta-kriptoksantin, lutein, zeaksantin və likopendir.
Qidalanma dövrünü təmin edən fotosintez bitkilər üçün mühüm dövrdür. Bitkilərin strukturunda olan karoten, fotosintezdən məsuldur. Fotosintez, bitkilərin tərkibindəki xlorofil sayəsində xaricdən karbon qazı qəbul etməsi, oksigeni geri verməsi və özləri üçün qida yaratması prosesidir. Narıncı, sarı və yaşıl yarpaqlı meyvə və tərəvəzlərdə olur. Yerkökü və balqabağın tərkibində bol olan karoten ispanaq, pomidor, kök, kahı, xiyar, kələm, brüssel kələmi, cəfəri, lobya, bolqar bibəri, çuğundur, brokkoli, həmçinin qarğıdalı, papaya, qarpız kimi tərəvəzlərdə də olur. Həmçinin, qovun, alma, portağal, ərikdə əncir, kivi, şaftalı, manqo və ananasda da olur. Çox rəngli meyvə və tərəvəzlərdə beta-karotinin miqdarı yüksəkdir.
Mənbə: Pembe nar
Nigar Səmədli