Yediyiniz bu 10 şey xərçəngə səbəb ola bilər!

Bölmə: Maraqlı › ,
Tarix: 20:11 28.02.2025

Hazırda sağlam qidalanma uzun və keyfiyyətli ömür üçün böyük əhəmiyyət kəsb edir. Ancaq fərqinə varmadan istehlak etdiyimiz bəzi qidalar bədənimiz üçün ciddi risklər yarada bilər.

 

 

Xüsusilə xərçəngə səbəb ola biləcək qidalar bir çox elmi araşdırma ilə ortaya çıxarılıb. Yemək vərdişlərinizi nəzərdən keçirmək və sağlam seçimlər etmək üçün burada xərçəngə səbəb olduğu bilinən 10 qida var! 

 

Xərçəng dünyada milyonlarla insanın ölümünə səbəb olan ciddi bir xəstəlikdir. Bununla belə, xəstəliyə yoluxan şəxslər üçün böyük fiziki və psixoloji çətinliklər yaradır. Xəstəliyin qarşısını almaq üçün alına biləcək ən mühüm tədbirlərdən biri risk faktorlarını tanımaq və sağlam həyat tərzinə keçməkdir. 

 

Bəs xərçəng riskini artıran qidalar və içkilər hansılardır? 

 

Xalq Sağlamlığı Ümumi Müdirliyinin apardığı araşdırmaya görə, siqaret, həddindən artıq spirt istehlakı, yağ və yağlı qidaların həddindən artıq istehlakı, təzə tərəvəz və meyvələrin kifayət qədər istehlakı, qeyri-kafi lif istehlakı, duzlu və hisə verilən qidaların həddindən artıq istehlakı xərçəng riskini artıran amillərdəndir.

 

Konservləşdirilmiş qidaların daxili səthində olan Bisfenol A (BPA) orqanizmdə hormonal balanssızlığa səbəb olaraq döş və prostat xərçəngi riskini artıra bilər. Araşdırmalar göstərir ki, BPA uzun müddətdə bədənə ciddi ziyan vurur. Konservləşdirilmiş qidaların yerinə təzə və ya dondurulmuş qidaları seçmək sağlamlığınız üçün daha yaxşı seçim ola bilər. 

 

Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının (ÜST) məlumatına görə, alkoqol bütün dünyada xərçəngin ən çox yayılan səbəblərindən biridir.

 

 

Həddindən artıq spirt istehlakı xərçəng riskini artırır, xüsusən də qaraciyər, ağız, boğaz və döş xərçəngi. Buna görə də, spirt istehlakını məhdudlaşdırmaq və ya tamamilə tərk etmək xərçəngin inkişaf ehtimalını azalda bilər. 

 

Qazlı içkilərin tərkibində yüksək fruktoza qarğıdalı siropu və zərərli kimyəvi maddələr var. 2010-cu ildə Xərçəng Epidemiologiyası jurnalında dərc edilən bir araşdırma göstərir ki, gündə iki və ya daha çox qazlı içki qəbul edən şəxslərdə mədəaltı vəzi xərçəngi riski 87% artıb. Bunun əvəzinə içməli su, təbii mineral su və ya bitki çayları daha sağlam bir alternativ ola bilər. İşlənmiş qidalarda geniş istifadə olunan hidrogenləşdirilmiş yağlar tərkibindəki yüksək trans yağ səbəbiylə xərçəngə səbəb ola biləcək əsas amillərdəndir. Trans yağlar hüceyrə membranlarını pozaraq bədəni xroniki iltihaba gətirib çıxara bilər. Zeytun yağı, avokado yağı və təbii yağ kimi sağlam yağları seçərək riskləri azaldırsınız.

 

Mikrodalğalı sobada hazırlanan popkorn tərkibində zərərli kimyəvi maddələr olan torbalarda bişirildikdə, kanserogen maddələr ayrıla bilər. Xüsusilə tərkibində perfluorooktan turşusu (PFOA) olan paketlər xərçəng riskini artırır. Sağlam qəlyanaltı üçün evdə təbii popkorn hazırlamaq ən yaxşı seçimdir.

 

Təbii mühitdə böyüməyən, lakin kommersiya balıq fermalarında yetişdirilən balıqlar antibiotiklər, kimyəvi əlavələr və pestisidlər kimi maddələrə məruz qala bilər. Bu toksinlər insan orqanizmində toplana və xərçəngə səbəb ola bilər. Sağlam balıq istehlakı üçün təbii mühitdə yetişdirilən balıqları seçmək vacibdir.

 

Mənbə: a haber

Asiman Vəliyeva