Yüksək şəkər istehlakı beyin sağlamlığına mənfi təsir göstərir

Tarix: 14:00 19.03.2025
Nevroloq Dr. Ömür Atacan Atasoy yüksək şəkər istehlakının beyin sağlamlığına təsiri ilə bağlı təəccüblü açıqlamalar verib. Son illərdə aparılan araşdırmalar yüksək şəkər istehlakının beyin sağlamlığına mənfi təsirlərini ortaya qoyur.
Nevroloq Mütəxəssisi. Dr. Ömür Atacan Atasoy bu mövzuda diqqət çəkən açıqlamalar verərək,həddindən artıq şəkər qəbulunun koqnitiv funksiyaları necə təsir etdiyini vurğuladı.
"Şəkər beyin hüceyrələrinə zəhərli təsir göstərə bilər və uzun müddətdə yaddaş itkisi kimi ciddi problemlərə səbəb ola bilər" deyən mütəxəssis. Dr. Ömür Atacan Atasoy, bu vəziyyətin xüsusilə yaşlı fərdlərdə risk faktorlarını artırdığını ifadə etdi.
Mütəxəssis Dr. Ömür Atacan Atasoy yüksək şəkər istehlakının təkcə fiziki deyil, ruh sağlamlığını da təhdid etdiyinə diqqət çəkib. Dr. Atasoy, "Şəkər qan şəkərində ani dalğalanmalara səbəb olur. Bu dalğalanmalar əhval dəyişikliyinə və diqqətin yayınmasına səbəb ola bilər. Bu vəziyyət uzun müddətdə depressiya və narahatlıq kimi psixiatrik pozğunluqların ortaya çıxmasına zəmin yaradır. Bu səbəbdən şəkər istehlakının nəzarət altına alınması lazımdır",- dedi.
Dr. Ömür Atacan Atasoy, sağlam beyin üçün balanslı qidalanmanın əhəmiyyətini vurğulayaraq, şəkər istehlakının azaldılmasını təklif etdi. Dr. Atasoy, "Daha çox tərəvəz, meyvə və tam taxıllı qidalar yemək beyin sağlamlığını qorumaq üçün atılacaq ən əhəmiyyətli addımlardan biridir. Sağlam ağıl sağlam bədəndən doğular" deyən və sağlam həyat tərzinin əhəmiyyətinə diqqət çəkdi.
Mənbə:CNN Türk
Səyyarə Mirzəyeva