Qarpız yemək bu şəxslər üçün təhlükəlidir...-Mütəxəssis AÇIQLADI
Bölmə: Maraqlı › ,Tarix: 22:37 23.08.2024
Qastroenteroloq Yekaterina Kaşux xəbərdarlıq edib ki, qarpız əsasında pəhrizlər sağlamlığa zərər verə bilər. Bu pəhrizin ən sərt versiyası, ehtimal ki, çovdar çörəyinin əlavə edilməsi ilə yalnız qarpız yeməkdən ibarətdir. Bu barədə "İnformator.az" xarici KİV-ə istinadən xəbər verir.
"Qarpız pəhrizi kimi istənilən mono-diet orqanizm üçün zərərlidir. Ondan sonra çəki azalsa belə, daha sonra artımla qayıdacaq. Qarpız pəhrizi zülaldan məhrumdur, tərkibində sürətli karbohidratlar çoxdur, bu o deməkdir ki, tam doyma gətirməyəcək, artıq maye mədədən çıxan kimi aclıq hissi də geri dönəcək.Qarpızın da orqanizmin işləməsi üçün lazım olan yağlar olmadığı ortaya çıxır”, - həkim izah etdi.
Bu cür pəhrizlərin ardıcılları qarpızı sidikqovucu təsirinə, həmçinin həzm üçün vacib olan pektin və lif tərkibinə görə qiymətləndirirlər. Ancaq bütün insanlara qarpızı böyük miqdarda istehlak etmək tövsiyə edilmir. Qarpızın glisemik indeksi təxminən 72-dir ki, bu da şəkərli diabet, prediabet və insulin müqaviməti olan insanlarda ehtiyatlı olmağı tələb edir. Urolitiyazlı insanlar da risk altındadır, çünki çox miqdarda maye böyrəklərdən daş və ya qumun çıxmasına səbəb ola bilər. Mədə-bağırsaq traktının xəstəlikləri üçün qarpız şişkinlik, köp və ishala səbəb ola bilər.
Qarpız vitaminlər, mikro və makroelementlərlə, o cümlədən B vitaminləri, askorbin turşusu, A vitamini, kalium, maqnezium, dəmirlə zəngindir. Bununla belə, qarpız əsaslı pəhriz ilə bədən həmişə bütün qidaları qəbul etmir. Məsələn, 200 qram pulpa insan üçün A vitamininin gündəlik tələbatının təxminən yarısını təşkil edir. Qeyd etmək lazımdır ki, A vitamini yalnız bitki yağlarında, süd məhsullarında, yağlı ətlərdə və ya balıqlarda tapıla bilən yağlarla birlikdə udulur.