Qalan qızartma yağını mənfəətə çevirin !

Bölmə: Maraqlı › ,
Tarix: 20:18 29.08.2024

Çox asandır, süzgəci və ya cənəsi olan hər kəs sınamalıdır.

Evdə qızartmaq üçün bir litr və ya daha çox yağ istifadə edirsinizsə, ondan maksimum yararlanmaq istəyə bilərsiniz. Bəli, qızartma yağını təkrar istifadə edə bilərsiniz, lakin ondan maksimum yararlanmağa kömək edəcək bəzi qaydalar var.

 

Hər şeydən əvvəl yaxşı bir qızartma yağı ilə başlamaq vacibdir. Hər yağın tüstülənməyə başladığı bir temperatur var. Əgər tez-tez qızardırsınızsa, evdə fritözə investisiya qoymağa dəyər ola bilər. Elektrikli fritözlər yağın temperaturunu avtomatik tənzimləyir və çox qızdıqda sönür.

 

Qızartma zamanı yağın temperaturunu diqqətlə saxlamaq nəinki daha dadlı yeməklər əldə edir, həm də yağınızın saxlama müddətini uzadır. Yağ tüstü nöqtəsini keçdikdə, onun yağları parçalanmağa və yandırılmış qidalara acı dad verən akrolein adlı maddəni buraxmağa başlayır. Köhnə yağla qızartmaq istənilən yeməyi acı və yağlı dadlı buraxır.

 

Qalan qızartma yağını qazanca çevirmək çox asandır.

 

Əgər qızartma yağınızı təkrar istifadə etmək istəyirsinizsə, vacib olan yağın qızdırıldığı zaman onun temperaturunu izləmək və tüstülənmə nöqtəsini aşmamasını təmin etməkdir. Qızartma zamanı termometrə nəzarət edin və istədiyiniz qovurma temperaturunu saxlamaq üçün lazım olduqda sobanın istiliyini tənzimləyin. Qızartmağı bitirdikdən sonra davam etməzdən əvvəl yağın tamamilə soyumasını gözləyin.

 

Yuxarıdakı təlimatlara əməl etsəniz, yemək yağını təkrar istifadə edə bilərsiniz. Ancaq əvvəlcə qırıntı və ya çöküntü kimi çirkləndiriciləri təmizləmək üçün yağı süzməlisiniz. Çörəklənmiş və ya xəmirlə örtülmüş bir şey qızardırsınızsa, bu addım xüsusilə vacibdir.  Növbəti dəfə istiliyi yandırdığınız zaman artıq qida hissəcikləri dərhal yanacaq.

 

Heç vaxt isti yağı süzməyə çalışmayın, çünki sürüşsəniz və ya sıçrasa, ciddi yanıqlara səbəb ola bilər. Yağ təhlükəsiz şəkildə soyuduqdan sonra, saxlama qabınızın üzərinə qoyulmuş incə süzgəc və ya bir neçə qat cuna (qəhvə filtrləri də işləyir) düzün. Ən kiçik qırıntıları tutmaq üçün yağı cuna və ya qəhvə filtrlərindən süzün. İstifadə olunmuş yemək yağını soyuducuda hava keçirməyən qabda saxlayın.

 

Yağı hər dəfə təkrar istifadə etdikdə, parçalanana qədər o, getdikcə daha qeyri-sabit olur. Qaynar yağlar polimerləşməyə meyllidir - onların molekulları daha böyük molekullara birləşərək yağa qalın, yapışqan konsistensiya və daha tünd rəng verir. Qalan yağı növbəti qızartma üçün istifadə edə bilərsiniz, lakin xarab olma əlamətlərinə diqqət yetirin.

 

İstifadə olunmuş qızartma yağı kəskin bir qoxuya malikdir. Ən kiçik xarab və ya pis bir qoxu hiss edirsinizsə, diqqətli olun və təzə yağ alın. Əgər təkrar emal edilmiş yağınız buludlu və ya köpüklü görünürsə, onu atmağın vaxtıdır. Yağın görünüşü və xoş qoxusu olsa belə, atmazdan əvvəl qızardılmış yağı üç dəfədən çox olmamaqla təkrar istifadə etməyi məsləhət görürük. 1-2 aydan çox saxlanılan qızardılmış yağı təkrar istifadə etməyin.

 

Unutmayın ki, qızartma yağı bişirdiyiniz yeməyin dadını yox edəcək, ona görə də qızardılmış balıq hazırlamaq üçün istifadə etdiyiniz yağı dönər üçün təkrar emal etməyin. İstifadə olunmuş yağları içərisində qızardılmış hər şeylə etiketləməklə xoşagəlməz ləzzətlərin üst-üstə düşməsindən çəkinin.

 

Qızartma yağınızı heç bir xarab və ya köhnə qoxu olmadan istifadə edib təkrar istifadə etmisiniz, vidalaşma vaxtı çatanda nə edəcəksiniz?

 

Yağı kanalizasiyaya tökməyin. Borularda ilişib qalacaq və santexnika problemlərinə səbəb olacaq.

 

Onu atmaq vaxtı gəldikdə, yağı qapalı bir qaba qoyun və soyumasına icazə verin, sonra bərkimiş qızartma yağını adi zibilinizlə birlikdə atın və ya işlənmiş yemək yağlarını qəbul edən təkrar emal mərkəzi tapın.

 

Mənbə: Pembe Nar 

Nigar Səmədli