Əncirin bilmədiyimiz faydaları
Bölmə: Maraqlı › ,Tarix: 13:20 03.09.2024
Günümüzün əvəzolunmaz meyvəsi olan əncir antioksidanların bolluğu və sağlamlığa faydalı təsiri ilə tanınır. Mütəxəssislər həddindən artıq aşağı kalorili olan bu meyvəni qabığı ilə birlikdə istehlak etməyi tövsiyə edir.
Bəs, ənciri qabığı ilə yemək orqanizmə necə təsir edir ?
Sağlam meyvələrdən biri olan əncirin faydalarını orqanizmə gətirmək üçün bu meyvədən necə istifadə etməyiniz böyük əhəmiyyət kəsb edir. Bir çox insan ənciri qabıqları ilə birlikdə istehlak edərkən, bəziləri də əncirin qabığını soyub içini yeyir. Lakin onun əsl müalicəsi qabığında gizlidir.
Əncir qabığı tam lif mənbəyidir. Qabıqlı balıq yeyəndə bədənimiz daha çox lif alır və bu, həzm sistemimizi tənzimləyir. Lif bağırsaq hərəkətlərini artıraraq qəbizliyin qarşısını alır. Məsələn, tez-tez qəbizlikdən şikayət edən şəxs ənciri qabığı ilə yesə, bağırsaqlarının daha nizamlı işlədiyini görəcək.
Əncir qabığı yüksək miqdarda antioksidant ehtiva edir. Antioksidantlar bədənimizdəki zərərli maddələrlə mübarizə apararaq hüceyrələrimizi qoruyur. Bu, bizi xəstəliklərə qarşı daha davamlı edir. Davamlı soyuqdəymə keçirirsinizsə, ənciri qabığı ilə birlikdə istehlak edərək immunitet sisteminizi gücləndirə və xəstəliklərə davamlı ola bilərsiniz.
Əncir qabığı vitamin və minerallarla zəngindir. Xüsusilə C vitamini, K vitamini və kalium baxımından faydalıdır. Yaşlı insanlar sümük sağlamlığını qorumaq üçün ənciri qabıqları ilə birlikdə istehlak etməlidirlər. Tərkibindəki vitaminlər xəstəliklərə qarşı təsirli rol oynayır.
Onun qabığında olan liflər qan şəkərini tənzimləməyə kömək edir. Bu xüsusilə diabet xəstələri üçün faydalıdır. Qan şəkərinizin qəfil yüksəlməsi və düşməsindən əziyyət çəkirsinizsə, onun qabığı ilə tikanlı armud yemək qan şəkərinizin səviyyəsini daha balanslı saxlamağa kömək edə bilər.
Lifin digər mühüm faydası da xolesterol səviyyəsini aşağı salmağa kömək etməsidir. Əncirin qabığında olan liflər pis xolesterini aşağı salaraq ürək sağlamlığını qoruyur. Xolesterol səviyyəniz yüksəkdirsə və ürək xəstəlikləri riskiniz varsa, qabığı ilə tikanlı armud yemək xolesterol səviyyəsini aşağı salmağa kömək edə bilər.
Dərinin daha canlı və sağlam görünməsinə kömək edə bilər. Dərinizin quru və cansız olduğundan şikayət edirsinizsə, ənciri qabığı ilə istehlak edərək dərinizi daha parlaq və sağlam edə bilərsiniz. Xüsusilə həssas dərilər üçün əla nəmləndiricidir.
Lutein, zeaksantin, beta karoten, polifenol və antosiyaninlərlə zəngin olan əncirin tərkibində orqanizmdə xərçəng hüceyrələrinin əmələ gəlməsinin qarşısını alan antioksidanlar var. Xüsusilə rəngi daha tünd olan əncir bu fitokimyəvi maddələr baxımından daha zəngindir.
Əncirin içi ilə qabığı arasındakı sahəyə “fisin” deyilir. Araşdırmalara görə, bu maddənin xərçəngdə metastazın yaranmasının qarşısını aldığı üzə çıxıb. Bundan əlavə, tərkibindəki faydalı birləşmələr aterosklerozun qarşısını almağa kömək edəcəkdir.
Ənciri qabığı ilə birlikdə yeyə bilməyənlər, qabıqlarının müalicəvi xüsusiyyətlərindən faydalanmaq üçün onu çay kimi dəmləyə bilərlər. Ənciri istehlak etdikdən sonra qabıqlarını saxlayaraq dəmləyə bilərsiniz. Ancaq əncirin şirin təbiəti sayəsində qabığını istehlak etmək daha asandır.
Mənbə: Pembenar
Nigar Səmədli