Balın sağlamlığa faydaları
Bölmə: Maraqlı › ,Tarix: 22:36 15.03.2024
Balın sağlamlıq faydaları onun necə emal edildiyindən və arıların nektarını topladığı çiçəklərin keyfiyyətindən asılıdır.
Xam bal heç bir şəkildə qızdırılmamış, pasterizə olunmamış, təmizlənməmiş və süzülməmiş baldır. Balın bu formasında standart emal üsullarında itirilə bilən daha çox sağlamlığa faydalı qidalar var.
Bal illərdir dəri zədələri üçün antiseptik kimi istifadə olunur. Səthi zədələrdə və ya yanıqlarda sağalma prosesini sürətləndirdiyinə inanılır.
Bal əsasən suyu çəkən qlükoza və fruktoza olan iki şəkərdən ibarət olduğu üçün yaradan suyu özünə çəkir. Yaranı qurudur və beləliklə bakteriya və göbələk artımını məhdudlaşdırır.
Xüsusilə tünd rəngli bal növləri flavonoidlər kimi zəngin kimyəvi maddələr mənbəyidir.
Flavonoidlərin antibakterial, antiviral, antiallergik və iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik olduğu bildirilir. Tərkibindəki flavonoidlərə görə bəziləri balı şəkərlə müqayisədə daha sağlam seçim və antioksidant mənbəyi hesab edirlər.
Ancaq şəkərin Glisemik İndeksi süfrə şəkərindən aşağı olsa da, kalorisi yüksəkdir, qan şəkərini artırır və ölçülü istehlak edilməlidir.
Bal şəkərdən yaxşıdır?
Balın aşağı glisemik indeksi var, yəni qan şəkərini süfrə şəkəri qədər tez qaldırmır. Bal şəkərdən daha şirin olduğu üçün onu daha az istehlak etmək olar. Bununla belə, bir çay qaşığı bal bir çay qaşığı şəkərdən daha çox kaloriyə malikdir. Buna görə porsiyalar orta səviyyədə olmalıdır.
Əgər bala üstünlük verirsinizsə, onu çiy halda istehlak etməyə çalışın. Çiy balda ağ şəkərdən daha çox vitamin, ferment və antioksidan var. Bununla belə, xam balı istehlak edərkən əldə etdiyiniz qidaların miqdarının çox əhəmiyyətli olmadığını xatırlamaq hələ də faydalıdır. Bal "pulsuz" şəkərlərdən biridir. Başqa sözlə, pəhrizimizdə məhdudlaşdırmağı tövsiyə etdiyimiz şəkər növüdür. Bununla belə, tövsiyə olunan miqdarda istehlak edildikdə əksər böyüklər üçün təhlükəsiz hesab olunur.
Şəkər xəstələri və ya qan şəkəri səviyyəsini idarə etmək istəyənlər üçün şəkər əvəzinə bal istifadə etməyin heç bir üstünlüyü yoxdur. Çünki hər ikisi son nəticədə qan şəkərinin səviyyəsini artırır.
Bundan əlavə, 12 aydan kiçik körpələrə xam bal və ya kommersiya məqsədilə istehsal olunmuş bal verilməməlidir. Çünki bu şəkildə botulizm adlı qida zəhərlənməsi riski yarana bilər.
Bir çoxumuz bal istehlak etməyi xoşlasaq da, bəziləri üçün məqbul qida deyil. Bal vegan qidası hesab edilmir. Çünki bal toplamanın qış aylarında həyatda qalmaq üçün çox çalışan arıların həyatına zərər verdiyinə inanılır.
Samirə Musayeva