Ramazanda insanlar necə qidalanmalıdır

Bölmə: Maraqlı › ,
Tarix: 21:03 03.03.2025

Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Dyt. Ramazan ayının gəlişi ilə qidalanma ilə bağlı bir çox problemin ön plana çıxdığına diqqət çəkir. Nimet Kültekin Ramazan ayında necə qidalanmalı olduğumuz barədə məlumat verdi.

 

Dyt. sahurun Ramazanda ən vacib yeməklərdən biri olduğunu bildirib. Nimet Kültekin, “Sahura qalxmamaq qan şəkərinin düşməsinə, gün ərzində yorğunluq, əsəbilik kimi problemlərə səbəb ola bilər. İnsanlar gün ərzində susuzluğu artıracaq qızardılan yeməklərdən, şirniyyatlardan, duzlu və ədviyyatlı qidalardan uzaq durmalıdırlar. İnsanlar gün boyu tox saxlayan, zülal və liflə zəngin qidaları seçməlidir",- dedi və aşağıdakı nümunə menyunu paylaşdı:

-1 qaynadılmış yumurta

-1-2 dilim ağ pendir

-2 bütöv qoz

-2-3 nazik dilim tam taxıl çörəyi

- 1 porsiya meyvə

-Pomidor, xiyar, göyərti

-1 stəkan darçınlı süd

- Bol su

 

Dyt. vurğulayır ki, uzun müddət ac qaldıqdan sonra birdən-birə mədəyə çox yemək yükləmək həzm pozğunluğuna səbəb olur. Nimet Kültekin bu vəziyyətin qarşısını almaq üçün nəzərə alınması lazım olanları bölüşdü:

-İftar su ilə açılmalıdır. Əgər xurma və ya zeytun ilə iftar etmək istəsə, 1 kiçik xurma və ya zeytun ilə iftara davam etmək lazımdır. 

-10-15 dəqiqəlik fasilə verib mədənin bir müddət dincəlməsindən sonra mədə gərginləşdirmədən yeməyi yaxşıca çeynəməklə davam etməlisiniz. 

-Qızardılan yeməklər, yağlı qidalar, həddindən artıq ədviyyatlı və duzlu yeməklər, desertlər mədə problemlərinə və çəki artımına səbəb ola bilər. Ona görə də bu qidalardan mümkün qədər uzaq olmaq və ya porsiya nəzarəti daxilində istehlak etmək lazımdır.

-İftar və sahur arasında əlavə edilən qəlyanaltı yavaşlayan maddələr mübadiləsini dəstəkləyəcək. 1-2 porsiya meyvə ilə bir stəkan süd və ya qatıq həm lazımi qidaların qəbulunu, həm də maddələr mübadiləsini dəstəkləyir.

-Gün ərzində susuz qalan bədəni bərpa etmək üçün iftarla sahur arasında ən azı 2-2,5 litr su içmək lazımdır.

 

Mənbə: pembe nar 

Nigar Səmədli