İftar süfrəsində xurma niyə vacibdir?

Tarix: 21:08 03.03.2025
Cəmiyyət olaraq Ramazan ayında yediyimiz yeməklərin çeşidini artırmağı, süfrəmizi sevdiklərimizlə bölüşməyi sevirik. Mütəxəssis deyir ki, Ramazan ayında yanlış qidalanma çəki artımına və bəzi mədə-bağırsaq pozğunluğuna səbəb ola bilər. Dietoloq Özgenaz Kazan bu ay üçün xüsusi məsləhətlər verib.
Ramazan ayında yemək vərdişlərimiz, oruc tutma vaxtlarımız və yediyimiz yeməklərin çeşidi dəyişir. Ancaq sağlamlığımızı qorumaq üçün qidalanmamıza diqqət etməliyik. İlk növbədə iftar açarkən bəzi məqamlara diqqət yetirməliyik.
Bunlardan birincisi yeməyə tələsməməkdir.
Bir xurma ilə iftar etdikdən sonra şorba ilə davam etməliyik. Uzun müddətli orucdan sonra ani yüklənmə mədə və bağırsaq problemlərinə səbəb ola bilər. Şorba ilə iftar etdikdən sonra 5-10 dəqiqə gözlədikdən sonra əsas yeməyə keçməliyik. Niyə 5-10 dəqiqə gözləməliyik? Bunun səbəbi beynimizin toxluq siqnalını 15-20 dəqiqədən sonra verməsidir.
Beyinə dolğunluq siqnalı göndərmək üçün vaxt ayırdığınız zaman, həddindən artıq qida qəbulunun və sonradan çəki artımının qarşısını almış olursunuz. Uzun müddət oruc tutduqdan sonra iftar süfrəsində qanda şəkərin səviyyəsi aşağı olduğu üçün çox miqdarda qida qəbul etmək istəyi yaranır. Bu, artıq çəki almağımıza, mədə və bağırsaq xəstəliklərinə səbəb ola bilər. İftar menyusunda əsas yemək kimi- Az yağlı tərəvəz və ya paxlalı yeməklərə və ya ət, küftə, toyuq və balıq kimi zülal qaynaqlarına qril, bişmiş və ya qaynadılmış şəkildə üstünlük vermək lazımdır.
İftarda mütləq yaşıl yarpaqlı tərəvəzlərdən ibarət salat olmalıdır. İftar süfrənizə yaşıl yarpaqlı tərəvəzlərdən ibarət salat əlavə edin. İftardan sonra şirniyyat istehlak etməyə diqqət edin, ağız dadını itirməmək üçün, iftardan sonra desert istehlakı üçün həftənin 2 günü evdə hazırlanmış südlü deserti seçin. Şəkəri az olan meyvə desertləri və ya meyvə kompotu seçə bilərsiniz.
Mənbə: pembe nar
Nigar Səmədli