Güclü toxunulmazlığın 10 effektiv üsulu: Yeməklərə zəncəfil və zerdeçal əlavə etsəz...
Bölmə: Maraqlı › ,Tarix: 18:00 23.09.2024
Soyuqdəymə, qrip, sinüzit, laringit, faringit. Payızın gəlişi ilə artıq xəstəliklər qapımızı döyür. Temperaturun aşağı düşdüyü payız aylarında orqanizmdə maddələr mübadiləsinin əsas vəzifəsi bədən istiliyini sabit saxlamaqdır.
Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Tuba Sunqur xəstəliklərə qarşı müqavimət qazanmaq üçün immun sistemimizi gücləndirməli olduğumuza diqqət çəkərək, payızda immunitetimizi gücləndirən 10 qidalanma təklifini açıqlayıb.
1- Omeqa-3 yağ turşuları olmadan mümkün deyil
Omeqa-3 yağ turşuları immunitet sistemimizi dəstəkləyir və bədənimizi xəstəliklərdən qoruyur. Qoz, kətan toxumu, çia toxumu, qızılbalıq və dəniz məhsulları omeqa-3 mənbələri arasındadır. Güclü immun sistemi üçün həftədə 1-2 dəfə balıq yeməyi unutmayın.
2- Bağırsaq mikrobiotanızı qoruyun
Bədənin immun hüceyrələrinin 70-80 faizi bağırsaqda yerləşir. Qeyri-sağlam qidalanma bağırsaqda sağlam bakteriya növləri ilə müqayisədə zərərli bakteriya növlərinin həddindən artıq çoxalmasına səbəb ola bilər. Bu balanssızlıq bağırsağımızın immun hüceyrələri yaratmaq qabiliyyətinə zərər verir. Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Tuba Sunqur, sağlam bağırsaq mikrobiotasına (mikroorqanizm topluluğuna) sahib olmaq üçün vahid qidalanmadan qaçınmalı, adekvat və balanslı qidalanmaya diqqət etməli olduğumuzu ifadə edərək, “Bundan başqa, probiotik qidalar immun sistemini tənzimləyərək immunitet sistemini dəstəkləyir. bağırsaq florası. Bu səbəbdən boza, qatıq, kefir, tarhana, turşu, turş xəmir və pendir kimi probiotik qidalar, həmçinin kök tərəvəzlər (zəncirvari, soğan, sarımsaq, pırasa, kartof, Qüds artishoku və artishok kimi) və taxıl (yulaf) , çovdar və buğda). Həmçinin işlənmiş qidalardan və fast foodlardan uzaq durun.
3- Kifayət qədər protein aldığınızdan əmin olun
Kifayət qədər miqdarda protein qəbul etmək bədənimizi xəstəliklərdən qoruyur. Odur ki, orta hesabla 4-5 ədəd küftə böyüklüyündə ət/toyuq/balıq və ya bitki mənşəli zülal mənbəyi olan quru paxlalılar, 1-2 kibrit qutusu pendir və keyfiyyətli protein mənbəyi olan yumurta əlavə etməyi unutmayın. gündəlik pəhriziniz.
4- Boşqabınızı rəngləyin
Demək olar ki, bütün vitaminlər (A, D, E, C, B qrupu, folat və biotin) immunitet sistemində ayrı rol oynayır. Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Tuba Sunqur bütün bu vitaminlərin bədənimizə çoxlu faydalar təmin etdiyinə diqqət çəkərək, “Bu vitaminlərin bədənimizə təsirindən ötəri pəhrizinizdə müxtəliflik çox önəmlidir. Ona görə də hər yeməkdə süfrənizə müxtəlif rəngli meyvə və tərəvəzlər daxil edin. “Gündə 7 porsiya tərəvəz və meyvə istehlakı bədəninizin ehtiyaclarını ödəyəcək” deyir.
5- Yaşıl çay içmək
Yaşıl çay; Tərkibindəki polifenolik birləşmələr sayəsində bədənimizi infeksiyalara qarşı qoruyur. Araşdırmalar göstərir ki, yaşıl çayın antioksidan xüsusiyyətləri qara çaydan daha yüksəkdir. Yaşıl çaydan maksimum fayda əldə etmək üçün yaşıl çay yarpaqlarını 90 dərəcədə suda 2 dəqiqə dəmləyin. Lakin tərkibindəki kofein yüksək olduğu üçün gündə 2-3 stəkandan artıq istehlak etməyin. Yaşıl çay və bəzi dərmanlar eyni yolla udulduğu üçün qida və dərman qarşılıqlı təsirinə də diqqət yetirmək lazımdır. Çünki onun istehlakı, xüsusən də antikoaqulyantlarla (qan durulaşdıran) zərərli ola bilər. Odur ki, böyrək xəstəliyiniz, qalxanabənzər vəzinizin pozulması, hipertoniyanız varsa və ya qan durulaşdırıcı dərmanlardan istifadə edirsinizsə, yaşıl çay içməzdən əvvəl mütləq həkiminizlə məsləhətləşin.
6- Tərkibində sink olan qidaları unutmayın
Sink güclü antioksidant olduğu üçün immunitet sistemimiz üçün çox vacib olan mineraldır. Buna görə də sink çatışmazlığı bədənin müqavimətinin azalmasına səbəb ola bilər. Qırmızı ət, quş əti və qabıqlı balıqlar, paxlalılar, qoz-fındıq, balqabaq toxumu, tam taxıl və süd məhsulları sinklə zəngin qidalardır.
7- Yeməklərinizə zerdeçal və zəncəfil əlavə edin
Zəncəfil viruslara qarşı hüceyrələrimiz tərəfindən yaradılmış xüsusi müdafiə maddələrinin istehsalını stimullaşdırır və iltihab əleyhinə (iltihab azaldıcı) xüsusiyyətlərə malikdir. Beləliklə, bədənimizin müqavimətini artıraraq bizi xəstəliklərdən qoruya bilər. İstifadə edib bal ilə qarışdırdıqda öskürəyə də yaxşı gəlir. Gündə 1-2 stəkan zəncəfil çayı içə, yeməklərdə zəncəfil kökündən istifadə edə və ya ədviyyat kimi istifadə edə bilərsiniz. "Curcumin" adlı birləşmənin əsas mənbəyi olan zerdeçal həm də iltihabı aradan qaldıran bir antioksidandır. O, həmçinin bağırsağın selikli qişasını qoruyur və zərərli mikrobların böyüməsinin qarşısını alır. Zerdeçaldan yeməklərdə və şorbalarda ədviyyat kimi istifadə edə bilərsiniz.
8- C və E vitaminini birlikdə istehlak edin!
Vitamin C E vitamininin antioksidan xüsusiyyətlərini dəstəkləyir. Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Tuba Sunqur, hər iki vitaminin birlikdə istehlakının daha çox fayda verdiyini ifadə edərək, "C vitamini ilə zəngin olan itburnu, limon, çiyələk, kivi, yaşıl bibər və qırmızı bibər, brokoli, yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər və naringi kimi sitrus meyvələri, portağal və qreypfrut." "E vitamini ilə zəngin olan zeytun yağı, avokado, fındıq, qoz, fıstıq, günəbaxan tumu və badam kimi yağlı toxumların istehlakı immunitet sisteminin güclənməsinə əhəmiyyətli töhfələr verəcək" deyir.
9- Vitamin D mütləqdir!
D vitamini vücudumuzun infeksiyalarla mübarizə aparmasına kömək edən vacib bir vitamindir. Əgər bədənimizdə kifayət qədər miqdarda D vitamini yoxdursa, bədənimizin xəstəliklərə qarşı müqaviməti azalır. Yağlı balıq (somon, ton balığı, skumbriya, sardina), yumurta sarısı, qaraciyər (mal əti), pendir və göbələk (şiitake, portobello) D vitamini ilə zəngin qidalar sırasındadır. D vitamininin bədənimizdə aktivləşməsi üçün dərimiz də günəş işığı ilə təmasda olmalıdır. Buna görə də hər gün saat 11.00-15.00 arasında 15 dəqiqə günəşə çıxmağınız və D vitamininin sintezini təmin etməyiniz immunitet sisteminiz üçün çox əhəmiyyətlidir.
10- Beta karotinləri laqeyd yanaşmayın
beta karotenlər; Karotenoidlər arasında orqanizmdə ən çox A vitamininə çevrilən möcüzəvi maddə. İmmunitet sistemi üzərində çox təsirlidirlər və bədənin müqavimətini artıran xüsusiyyətlərə malikdirlər. Pəhrizinizə şirin kartof, mal əti qaraciyəri, cəfəri, balqabaq, yumurta, manqo, ispanaq, balqabaq, qovun və yerkökü kimi qidaları əlavə etməklə gündəlik ehtiyaclarınızı qarşılaya bilərsiniz.
Mənbə: Pembenar
Nigar Səmədli