Səhər yeməyində hansı qidaları yemək təhlükəlidir?
Bölmə: Maraqlı › ,Tarix: 21:35 23.09.2024
Səhər yeməyi günün ən vacib yeməyidir və sizə gün üçün enerji verməlidir. Ancaq səhərlər yeməyə öyrəşdiyimiz qidaların heç də hamısı orqanizm üçün həqiqətən faydalı deyil. Bəzi məşhur səhər yeməyi variantları boş bir mədədə istehlak edildikdə nəinki fayda gətirə bilməz, həm də zərər verə bilər.
Şirin çörəklər və tortlar
Səhəri qəhvə və şirin xəmirlərlə başlamaq çoxlarının vərdişidir. Bununla belə, belə bir səhər yeməyi qan şəkərində kəskin bir sıçrayışa səbəb ola bilər, sonra isə eyni dərəcədə sürətli bir düşüşə səbəb ola bilər. Bu, yeməkdən qısa müddət sonra özünüzü yorğun və ac hiss etməyinizə səbəb olur. Bundan əlavə, səhər saatlarında həddindən artıq şəkər mədəaltı vəzinin fəaliyyətinə mənfi təsir göstərə bilər.
Sitrus meyvələri
Sitrus meyvələri C vitamini ilə zəngin olsa da, səhər yeməyiniz üçün ən yaxşı seçim deyil. Onların yüksək turşuluğu mədənin selikli qişasını qıcıqlandıra bilər, xüsusən də acqarına yeyildikdə ürək yanması və narahatlığa səbəb olur. Həssas həzm sistemi olan insanlar üçün sitrus meyvələrinin istehlakını daha gec vaxta təxirə salmaq daha yaxşıdır.
Qatıq
Qatıq, probiyotiklərlə zəngin sağlam qida sayılsa da, acqarına istehlak üçün ideal olmaya bilər. Mədədə faydalı bakteriyaları bədənə fayda vermədən məhv edən turşu ilə qarşılaşır. Üstəlik, mağazada satın alınan bir çox yoğurtda həddindən artıq şəkər var, bu da onları səhər yeməyi üçün yararsız edir.
banan
Bananın qida dəyərinə baxmayaraq, səhər yeməyi üçün həmişə uyğun deyil. Banan maqneziumla zəngindir, acqarına yeyildikdə bədəndəki maqnezium və kalsium balansını poza bilər. Bu, yuxululuğa səbəb ola bilər və konsentrasiyanı azalda bilər.
Qazlı içkilər
Səhər qazlı içkilər içmək şişkinlik və narahatlıq yarada bilər. Onların əksəriyyəti şəkər və ya süni tatlandırıcılarda yüksəkdir, bu da gün ərzində insulin və enerji səviyyələrinizə mənfi təsir göstərə bilər.
Çiy tərəvəzlər
Tərəvəzlər sağlam olsa da, çiy tərəvəzləri acqarına yemək, tərkibindəki kobud lif səbəbindən mədənin selikli qişasını qıcıqlandıra bilər. Bu, narahatlığa səbəb ola bilər, ona görə də ən yaxşısı tərəvəzləri balanslaşdırılmış yeməyə daxil etməkdir.
Acılı yemək
Səhər yeməyində ədviyyatlı yeməklər mədə turşusunu artıra və mədə yanmasına səbəb ola bilər. Bundan əlavə, onlar mədə şirəsinin istehsalını stimullaşdırır, bu da boş bir mədədə ağrı və narahatlığa səbəb ola bilər.
Soyuq içkilər
Günə buz kimi soyuq içki ilə başlamaq həzmi yavaşlata və bağırsaqlarınızdakı faydalı bakteriyaların fəaliyyətini azalda bilər, bu da şişkinlik və narahatlığa səbəb ola bilər. Otaq temperaturunda və ya isti içkilərə üstünlük vermək daha yaxşıdır.
Boş bir mədədə qəhvə
Çoxları üçün qəhvəsiz səhər ağlasığmazdır, lakin onu acqarına içmək turşuluğun artmasına və mədə mukozasının qıcıqlanmasına səbəb ola bilər. Bundan əlavə, boş bir mədədə kofein kortizolun kəskin şəkildə sərbəst buraxılmasına səbəb ola bilər ki, bu da narahatlıq və əsəbiliyin artmasına səbəb olacaq.
Mənbə: Pravda.ru