Tam xəstəlik dəfedici. Bütün qış xəstəliksiz keçər, çiy yeyilərsə, orqanları məhv edər

Bölmə: Maraqlı › ,
Tarix: 22:29 23.10.2024

Qış soyuq hava səbəbiylə immun sistemimizin ən çox çətinlik çəkdiyi dövrlərdən biridir. Bədənimiz aşağı temperaturlara müqavimət göstərməyə çalışdıqca, soyuqdəymə, qrip və infeksiya kimi xəstəliklərlə qarşılaşma riskimiz artır.

Bu dövrdə düzgün qidalanma sağlamlığımızın qorunmasında əsas rol oynayır. Mütəxəssislərin tövsiyələrinə görə qış aylarında immuniteti gücləndirən, həzm sisteminə faydalı olan, xəstəliklərdən qoruyan bəzi qidalar var ki, bunları mütləq süfrələrimizdən qaçırmamalıyıq.

Əslində biz hər zaman sağlam qidalanmalı və düzgün qidalanma vərdişlərini mənimsəməliyik. Ancaq xüsusilə qışda bədən müqavimətimizi artırmaq, həzm sistemimizin sağlamlığını qorumaq və xüsusilə bağırsaqlarımızı gücləndirmək üçün qidalanma vərdişlərimizi bu fəslə uyğun təşkil etməliyik. Mütəxəssislər vurğulayırlar ki, mövsümdə istehlak edilən təbii və qidalı qidalar orqanizmimizin ehtiyac duyduğu vitamin və mineralların təmin edilməsində çox mühüm rol oynayır. Məlumdur ki, xüsusilə bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyən probiotik və prebiyotiklərlə zəngin qidalar immunitet sisteminin güclənməsində aktiv rol oynayır. Bəs, qışda hansı qidalar bədənimizi qoruya və bağırsaqlarımızı sağlam saxlamağa kömək edə bilər? Mütəxəssislərin tövsiyə etdiyi qışda istehlak edilməsi lazım olan qidaları təqdim edirik.

KƏLƏM VƏ TURŞULU KƏLƏM
Kələm qış mövsümünün ən qiymətli tərəvəzlərindən biri kimi süfrələrinizdə öz layiqli yerini tapmalıdır. Xam şəklində güclü prebiyotik mənbəyi olan kələm bağırsaq florasında faydalı bakteriyaların qidalanmasına və çoxalmasına kömək edir. Fermentasiya edildikdə, yəni turşu kimi istehlak edildikdə probiotik xüsusiyyətlər qazanır və həzm sistemini dəstəkləyir. Bu probiyotiklər bağırsaq sağlamlığını qoruyur, orqanizmin müdafiə mexanizmini gücləndirir, immun sisteminin effektivliyini artırır. Beləliklə, kələm həm prebiotik, həm də probiotik xüsusiyyətləri ilə həzm sağlamlığına töhfə verir və qış xəstəliklərinə qarşı təbii qalxan rolunu oynayır.

Sümük bulyonu
Sümük bulyonunda kollagen, qlisin və prolin kimi çoxlu vacib amin turşuları var. Bu maddələr həm immunitet sistemini gücləndirir, həm də bağırsaq divarını təmir edir, sızan bağırsaq sindromu kimi həzm problemlərindən qoruyur. Bundan əlavə, sümük suyu bədəninizi qızdırır və soyuq qış günlərində enerji verir. İstəyirsinizsə, yeməklərinizə əlavə edə bilərsiniz və ya birbaşa istehlak edə və ya içə bilərsiniz.

SARIMSAQ VƏ SOĞAN
Sarımsaq və soğan təbii antibiotiklər kimi tanınır. Xüsusilə xam istehlak edildikdə, prebiyotik təsirləri ilə bağırsaq florasını tarazlaşdırmağa kömək edirlər. Tərkibindəki güclü antioksidantlar orqanizmi infeksiyalara qarşı qoruyur və xəstəliklərlə mübarizədə aktiv rol oynayır. Hər gün müntəzəm olaraq 1-2 diş sarımsağı udmaq olar.

Paça şorbası xüsusilə soyuq qış aylarında tez-tez istehlak edilən şorba növüdür. Soyuq qış günlərində bədəni isidərək enerji verir və immunitet sistemini gücləndirir. Zəngin kollagen strukturu sayəsində bağırsaq divarını gücləndirir və həzmi tənzimləyir. O, həmçinin infeksiyalara qarşı təbii qoruma təmin edir və xəstəlikdən sonra sağalma prosesini sürətləndirir.

Qatıq təbii probiyotik mənbəyidir. Xüsusilə evdə hazırlanan qatıq bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyən faydalı bakteriyalarla zəngindir. Bu bakteriyalar həzmi asanlaşdırır və immunitet sistemini gücləndirir. Qış aylarında bağırsaq florasını qoruyaraq həzm problemlərinin qarşısını alır. Mağaza qatığı yerinə özünüz hazırlamağınız sağlamlığınız üçün çox daha yaxşı bir qərar olardı.

SİRKƏ
Sirkə təbii fermentasiya prosesi ilə əmələ gələn probiotik qidadır. Alma sirkəsi kimi təbii sirkələr təkcə immunitet sistemini gücləndirmir, həm də həzmi tənzimləyərək bağırsaq sağlamlığınızı qoruyur. Qış aylarında yeməklərinizə təbii sirkə əlavə etməklə immunitetinizi gücləndirə bilərsiniz. Həm də hər gün müntəzəm olaraq su ilə seyreltilmiş alma sirkəsi içə bilərsiniz.

Evdə hazırlanmış turşu bağırsaqlara faydalı probiyotiklərlə zəngindir. Xüsusilə kələm, xiyar, istiot kimi tərəvəzlərdən hazırlanan turşular bağırsaqlardakı faydalı bakteriyaları artırır və həzmi asanlaşdırır. Bundan əlavə, turşu immun sistemini dəstəkləyərək qış xəstəliklərinə qarşı təbii qoruyucu təsir göstərir.

Mənbə: Pembenar
Nigar Səmədli